Tech

Senkit nem érdekel, ha online zaklatnak

Nem újdonság, hogy az online kapott kritika kevésbé visel meg minket, mint az, amit szemtől szembe kapunk, ezt most egy friss kutatás is: kiderült, hogy azt is sokkal kevésbé tartjuk durvának, ha mást zaklatnak online. Ez az eredmény érdekes fényt vethet arra, hogy miért vagyunk hajlamosak elbagatellizálni az online zaklatások következményeit.

A virtuális világban nem érezzük, hogy akkora súlya lenne a szavainknak, mint a való életben – egy friss kutatás most kiderítette, hogy igazunk is van, és mások sem érzik, hogy egy durvább online kritika megviselné annyira az embert, mint egy személyes. A Social Psychological and Personality Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány több kutatás eredményeit összegzi, amelyeket a Dél-Floridai Egyetem kutatói végeztek.

A KIREKESZTÉS ÉS ZAKLATÁS NETEN NEM OLYAN IJESZTŐ

Az első kutatás során Curtis Puryear és Joseph Vandello 270 diák esetében figyelte meg azt, hogyan reagálnak arra, ha valakit zaklatnak: szimulálták, hogy mi történne, ha egy geek srácnak írná valaki azt neten, hogy menjen vissza az anyja pincéjébe, aztán két másik szituációban is megnézték a reakciókat, egyrészt személyes sértegetésnél, másrészt online sértegetésnél, de úgy, hogy a konfliktust generálónak volt személyes információja (képek, név, adatok) is a sértegetett geekről.

A neten több mindent megengedünk a zaklatóknak is – forrás: ThinkStock

A második kutatásban 283 diák vett részt, és most azt vizsgálták, hogy ugyanezen körülmények között mit szólnak ahhoz, ha egy nőt figuráznak ki az infrastruktúráról tett megjegyzése miatt. A kutatók megnézték, milyen a reakció akkor, ha online fórumon kapja a nő a kritikát, és milyen, ha egy nyilvános fórumon keresztül, személyesen.

Mindkét kutatás alkalmával a résztvevők akkor fejezték ki jobban nemtetszésüket, ha a személyes kritikát nézték, és kevésbé zavarta őket az online zaklatás.

A digitális térben viszont nem volt nagy különbség: egy kicsit érzékenyebbek voltak az alanyok akkor, ha valakit személyesen támadtak, de még az adatok és a fotók jelenlétében sem érezték annyira szignifikánsnak az online zaklatást.

LASSAN IMMÚNISAK VAGYUNK AZ ONLINE KEGYETLENKEDÉSRE

A kutatók szerint ez egyrészt azért lehet, mert az online térben háttérbe szorul mindenki egyénisége és emberi mivolta, a megszemélyesítés hiányában nem érezzük annyira durvának a zaklatást, mint egyébként. A megfigyelők ezért sokkal kevésbé kelnek az áldozat védelmére.

A másik ok a kutatók szerint az lehet, hogy annyi inger ér minket az interneten, amelyek közül annyi a bántó, zaklató üzenet, hogy már teljesen érzéketlenek lettünk rájuk, megszoktuk őket, és nem vesszük fel a sértő megjegyzéseket. Pontosan ez az, amiért az áldozatokkal sem tudunk azonosulni.

A kutatás érdekes pszichológiai hátteret adhat ahhoz, hogy az emberek miért hajlamosak elbagatellizálni az online zaklatás következményeit, és miért nem lépnek fel határozottabban az ellen, ha valakit az interneten bántanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik