Tudomány

Felgyorsítja az öregedést a gyerekkori bántalmazás

A gyerekkori abúzus különbözőképpen hat a szervezet fejlődésére: kiderült, hogy azok a gyerekek, akiket elhanyagolnak és éheztetnek, lassabban növekednek, azok viszont, akiket fizikailag és lelkileg bántalmaznak, gyorsabban öregednek.

A Washingtoni Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon a gyerekkori bántalmazás és nélkülözés hogyan befolyásolja a gyerekek fejlődését – kiderült, hogy nem mindegy, milyen traumáról beszélünk, ugyanis tökéletesen ellenkező hatást is kiválthatnak. A fizikai és szexuális abúzus a gyorsabb fejlődéshez, míg a nélkülözés és éhezés a lassabbhoz járul hozzá, de ha belegondolunk, ez teljesen logikus, a friss kutatás most csak a korábbi feltevéseket igazolta.

A RÉSZTVEVŐ GYEREKEK NEGYEDÉT ZAKLATTÁK SZEXUÁLISAN

A Biological Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogy 250, nyolctól tizenhat éves gyerek és tinédzser esetét vizsgálták, akiktől nyálmintát vettek, majd elbeszélgettek velük és szüleikkel azzal kapcsolatban, hogy zaklatásnak vagy nélkülözésnek vannak-e kitéve otthon. Azt érdemes megjegyezni, hogy a 250 fős minta nem volt teljesen reprezentatív: 27 százalékuk jött például nagyon alacsony jövedelmű családból érkezett, 61 százalékuk pedig színesbőrű.

A bántalmazástól felgyorsul az öregedés, a nélkülözéstől visszafejlődik a gyerek – fotó: Thinkstock

A kutatás során kiderült, hogy a résztvevő gyerekek negyede élt át szexuális zaklatást, 42 százalékuk pedig fizikai bántalmazást. A nélkülözésről beszámoló gyerekek száma alacsonyabb volt, csak 16 százalékuk mondta, hogy éhezett már életében.

A kutatók az interjúk után arról gyűjtöttek információkat, hogy a gyerekek mikor érték el a pubertáskort, és hogy hogyan alakult náluk a epigenetikus vagy sejtes öregedés. Megállapították, hogy azok, akik fizikai vagy szexuális bántalmazástól szenvedtek, gyorsabban, míg a nélkülözők lassabban öregedtek sejti szinten.

A NÉLKÜLÖZÉS VISSZATART, A VERÉS ÖREGÍT

Ez egyáltalán nem meglepő: a nélkülözés arra készteti a testet, hogy raktározni kezdjen, vagyis visszafogja a növekedést és a fejlődést, hiszen arra készül, hogy továbbra is nélkülöznie kell majd. Ezzel szemben azok, akiket bántalmaztak, sokkal gyorsabban fejlődtek, előbb érve el a pubertáskort, a lányoknál pedig az első menstruáció is hamarabb jelent meg – tehát a gyerekek előbb lesznek szexuálisan érettek és biológiai szempontból “szaporodóképesek”.

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy van-e összefüggés a bántalmazás, nélkülözés és a később kialakuló mentális és egészségügyi problémák között. A kutatók arra jutottak, hogy

a felgyorsult öregedés hajlamosabbá teszi a gyerekeket a későbbi depresszióra, felnőttkorban pedig megnöveli az esélyeket a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a kognitív hanyatlás és a túlsúly kialakulásának. 

„A gyerekkori bántalmazás már akár nyolcéves korban is felgyorsíthatja az öregedést” – írja egy sajtóközleményben Katie McLaughlin, aki most már a Harvard Egyetemen tanársegéd, de a kutatásban még a Washingtoni Egyetem kutatójaként vett részt. „Az eredményeink azt sugallják, hogy a bántalmazás már nagyon fiatal korban elindíthatja a fokozott öregedést, ami megmagyarázhatja, miért jelenik meg több egészségügyi probléma felnőttkorban azoknál, akiket gyerekként bántalmaztak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik