Tech

Nem gondolná, honnan lopják el a legkönnyebben az adatait

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 01. 14:20

Statisztikát készített az Ausztrál Információs Hivatal arról, hogy hol a legvalószínűbb az adatlopás az országban: kiderült, hogy a privát egészségszektor a legveszélyeztetettebb, és a bűnözői tevékenységek, valamint az emberi hibák okozzák a legtöbb bajt.
Korábban a témában:

Kezdjük egyre komolyabban venni az adatbiztonságot, Ausztráliában például negyedévente statisztikák készülnek arra vonatkozóan, hogy melyik ágazatban a legnagyobb az esélye az adatlopásnak. Az Ausztrál Információs Hivatal (Office of the Australian Information Commissioner, OAIC) 2018 második negyedéves jelentése szerint a legnagyobb baj a privát egészségszektorban van, és csak ezt követi a pénzügyi szektor második helyen.

Április 1-je és június 30-a között az egészségügyi szektorból összesen 49 adatlopási bejelentés érkezett a hivatalhoz, ezek közül 29 volt emberi hiba következménye, 20-at pedig bűnözők követtek el. A pénzügyi szektorból 36-szor jelentettek adatlopást, a számviteli és menedzsment szolgáltatásokból 20-szor, a privát oktatási szektorból 19-szer, az üzleti szektorból pedig 15-ször.

Az összes bejelentett adatlopás 59 százaléka illegális tevékenységből adódott, ami azt jelenti, hogy elloptak hozzá fontos jelszavakat, papírmunkát vagy egész egyszerűen feltörték a rendszereket. Jelentős az emberi hiba aránya is, 36 százalékban az adatlopás a cégek alkalmazottai miatt történt meg, akik fontos információkat adtak ki a kezeik közül, vagy rákattintottak olyan e-mailekre, amelyekre nem lett volna szabad.

A legtöbb adatlopás 100 vagy kevesebb embert érintett, ez az összes bejelentett esemény 61 százalékánál volt így. Ausztráliában február óta kötelesek adatlopási eseményeket bejelenteni a cégek, az adatvédelmi törvény változása óta összesen 305 ilyen érkezett a hivatalhoz. A bejelentés átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá teszi a vállalatokat, és biztosítja az adatlopás károsultjait arról, hogy tudni fognak róla, ha a személyes adataik veszélybe kerültek.

Az OAIC egyébként nemcsak számon tartja az adatlopásokat, tréningeket és információs kurzusokat is szervez a vállalatok dolgozóinak, hogy megfelelően tudják kezelni a személyes adatokat. A hivatal munkatársai a The Guardiannek elmondták, hogy a megfelelő tréningek után a cégek már felismerik, milyen a jó jelszó, és sokkal biztonságosabban kezelik a rájuk bízott adatokat is.

Az offline adattárolás egyáltalán nem biztonságosabb, mint az online

Az egészségügyi szektor egyébként Ausztráliában is jobbára papíralapú, ahogyan itthon is – ez azonban nem azt jelenti, hogy kisebb az esélye az adatlopásnak, sőt, ahogyan a jelentés is mutatja, a megbízhatatlan eszközök, mint például a faxgépek, óriási veszélyeket rejtenek magukban. Az országban már bevezették a központi egészségügyi szolgáltatásokat is, ilyen például a My Health Record, amely tavaly egy év alatt összesen 6 adatlopásról számolt be. Ez a rendszer biztonságosabb lehet, mint a papíralapú megoldások, viszont csábítóvá válhat a cyberbűnözőknek, hiszen rengeteg adat egy helyen csoportosul.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.