Tech kékhalál

Erre vigyázzon, ha wifire kapcsolódik

Ma már nagyjából bármilyen forgalmas helyen ingyen osztogatják a nyilvános wifit, ez azonban nem mindig olyan jó dolog, mint hinné az ember. Ezek a hálózatok ugyanis nem túl biztonságosak, és nagy az adatlopás esélye, ha felcsatlakozunk rájuk. Mindig jobb, ha saját wifit, vagy a mobilhálózatot használ - ha viszont erre nincs lehetőség, fogadja meg az alábbi tippeket a minél biztonságosabb böngészésért!

A Wired tökéletesen összegyűjtötte azokat a buktatókat, amelyeken a nyilvános wifik (és a rájuk kapcsolódott rossz szándékú embertársak) elhalászhatják az adatainkat. Erre az öt dologra érdemes odafigyelni, ha nem akarjuk, hogy a féltve őrzött titkaink adatlopók áldozatává váljanak.

Csak olyan wifire csatlakozzon, amit ismer!

A nyilvános wifiknek megvan az a hátránya, hogy nem tudja az ember biztosra, ki üzemelteti őket, és mennyire biztonságosan. Ha kénytelen nyilvános hálózatra csatlakozni, inkább olyat válasszon, amelyről tudja, hogy honnan működtetik: egy kávézó, áruházlánc, közlekedési vállalat vagy üzlet wifije a legjobb választás, mert valószínűleg nem azért állították fel, hogy ellopják az adatait. Persze azért ilyenkor is érdemes ellenőrizni, hogy biztosan ahhoz a céghez tartozik-e a hálózat, aminek mondja magát.

Csak https-oldalakat látogasson!

A https egy olyan URI-séma, amely biztonságos http kapcsolatot jelöl. Ez egészen egyszerűen annyit jelent, hogy csak azokat az oldalakat látogassa meg, amelyeknek URL-címe előtt ez látható, mert az az apró “s” betű a http után garantálja, hogy a wifin keresztül mások nem láthatják a szerver és a gép között cserélődő adatokat. A Google Chrome figyelmeztet, ha nem ilyen weboldalt látogat meg, de nem minden böngésző ilyen körültekintő.

Fotó: Thinkstock

Vigyázzon, milyen információt oszt meg!

A nyilvános wifik rendszerint bejelentkezés alapon működnek, ami azt jelenti, hogy személyes adatokat kell megadni, hogy hozzájuthasson a hálózathoz. Ezekkel az adatokkal viszont csak óvatosan – egy e-mail címet még bárki bekockáztat, hiszen maximum leiratkozik bármiről, amit kéretlenül küldözgetnek, de ha már személyesebb információkat kell megadnia, érdemes elgondolkodni, megéri-e kockáztatni.

Olvassa el a felhasználási feltételeket!

Igen, ez az a dokumentum, amit nagyjából senki, soha az életben nem olvas végig – pedig a nyilvános wifiknél érdemes lehet. Ebben ugyanis feketén-fehéren leírják, hogy milyen adatokat fognak leszívni a hálózaton keresztül, ha pedig olyanokat, amelyeket nem szívesen oszt meg senkivel, akkor ne fogadja el a feltételeket, és ne használja a wifit. Ha nincs tisztában minden szakszó jelentésével, egy gyors Google-keresés megoldhatja a problémát, de érdemes erre egy kis időt szánni.

Használjon VPN-t!

A VPN, vagyis virtuális magánhálózat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz. Ezt úgy teszi, hogy kódolja a gép és a szerver közötti információkat. Ha sokszor csatlakozik nyilvános hálózatokhoz, érdemes beruházni egy jó VPN-re, sokkal biztonságosabbá válik tőle a böngészés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik