Tech

Még egy ok, hogy kevesebbet használja a közösségi médiát

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 11. 13. 06:10

Egy friss kutatás kimutatta, hogy minél több időt tölt el az ember Facebookon, Instagramon vagy Snapchaten, annál magányosabban érzi magát, és annál nagyobb lesz a depresszió esélye - ez az első olyan kutatás, ami a közösségi médián töltött  idő mentális egészségre való hatását vizsgálja, de egyelőre nagyon kis számú alanyon végezték el.
Korábban a témában:

A közösségi médián eltöltött sok idő furcsamód pontosan magányosabbá és depressziósabbá teszi az embert, legalább is ez derült ki a Pennsylvaniai Egyetem kutatásából. A Journal of Social and Clinical Psychology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról árulkodik, hogy minél kevesebb időt nyomogatjuk a Facebookot, az Instagramot vagy a Snapchatet, annál boldogabbak vagyunk, de ezt nem kell úgy érteni, hogy egyáltalán nem kellene jelen lennünk ezeken az oldalakon.

MÉG A DEPRESSZIÓRA IS JÓ GYÓGYÍR A KEVESEBB FACEBOOK

A kutatás során 143 egyetemistát faggattak ki arról, hogy milyen az általános közérzetük, mennyire érzik magukat magányosnak, és mennyire hajlamosak a depressziós gondolatokra. Majd a résztvevők egyik felét békén hagyták, és engedték, hogy annyit használják a közösségi médiát, amennyit szokták, a másik felének pedig napi 10 perc aktivitást engedélyeztek. A három hét letelte után hét tényező alapján vizsgálták meg a lelki fejlődésüket, amelyek között ott volt a FOMO (fear of missing out, a kimaradástól való félelem), a depresszió, a magány és a szorongás is.

Kiderült, hogy azok, akik kevesebbet nyomogatták a telefonjukat, sokkal kevésbé vallották magukat depressziósnak és magányosnak, mint azok, akik ugyanúgy folytatták a közösségi médiás tevékenységüket. Ez még azoknál is szembetűnő változás volt, akik korábban sokkal rosszabb hangulatról és közérzetről számoltak be, sőt, talán náluk mérték a legnagyobb változást a kutatók.

(FILES) This file photo taken on May 16, 2018 shows a figurine carrying the logo of social network Facebook in Paris. - Facebook on October 11, 2018 said it shut down 251 accounts for breaking rules against spam and coordinated deceit, some of it by ad farms pretending to be forums for political debate. The move came as the leading social network strives to prevent the platform from being used to sow division and spread misinformation ahead of US elections in November. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
A kevesebb Facebookon töltött idő jobb mentális egészséggel ér fel – fotó: Thinkstock

NEM KELL ELHAGYNI, CSAK NE PAZAROLJUNK RÁ SOK IDŐT

„Kicsit ironikus, hogy a kevesebb közösségimédia-használat azzal jár együtt, hogy kevésbé érezzük magunkat magányosnak” – írta egy sajtóközleményben Melissa G. Hunt, a tanulmány egyik szerzője. „De a korábbi szakirodalom azért kimutatja, hogy nagymértékű szociális összehasonlítgatás megy végbe ezeken a platformokon. Ha mások képeit nézegeti az ember, főleg Instagramon, könnyű azt hinni, hogy mindenkinek jobb és szebb az élete, mint a miénk.”

Hunt és kollégái azért nem állítják, hogy teljesen le kellene állnunk a közösségi médiával, a kutatás célja pontosan az volt, hogy egy reális képet mutasson a használatukról és a mentális egészség kapcsolatáról.

A kutatók azt mondják, hogy egy kis facebookozás nem árt, de tudni kell, mennyi idő az egészséges a platformokon.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy ez a kutatás egyáltalán nem tekinthető mindenkire érvényesnek: a 143 fő nagyon kevés ahhoz, hogy hosszú távú következtetéseket vonjunk le belőle. Arra viszont mindenképpen jó lehet, hogy a megfelelő irányt mutassa a pszichológusoknak a közösségimédia-kutatás területén.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.