Tech

Az Apple megmutatta minden korábbinál drágább, új gépeit

Az Apple menetrendszerűen megtartotta második őszi nagy eseményét is, amin az új iPhone-ok után a cég többi hardvere került sorra: a MacBook, a Mac és az iPad.  A hírhedt elemző, Ming-Csi Kuo korábbi jóslatai bejöttek, szinte minden kategóriában megújul a cég portfóliója, két táblagéppel, egy asztali PC-vel és egy notebookkal bővül a sor.

Retina MacBook Air

Az újdonságok sorát rögtön a Retina MacBook Air nyitotta, ami mint nevéből is kiderül, Retina kijelzőt kapott, és az Apple elmondása szerint négymillió pixel megjelenítésére alkalmas.Dukált már az új formaterv is: a kávákat újragondolták a tervezők, amik a klasszikus matt ezüstszín helyett már fényes feketében pompáznak, ráadásul fele olyan vékonyak, mint az elődmodellen. A hordozhatóságra is nagy hangsúlyt fektetett a cég, az új Macbook Air 10 százalékkal vékonyabb az elődnél, valamint könnyebbé is vált (1,35 kg-ról 1,25 kg-ra fogyott), és a portkiosztáson is változtattak. A notebook már 13,3 hüvelykes, a 11 hüvelykes verziót pedig temeti a cég.

Fotó: Apple

Belülre egy nyolcadik generációs, ám csak két maggal rendelkező Intel Core i5 processzor került, amihez alapesetben 8 gigabájt (16-ig bővíthető) RAM társul, valamint megkapta az Apple T2 nevű biztonsági chipjét is. Tárhely terén már bőkezűbb a cég, 128 gigabájtos SSD helyett már 256 vagy 512 GB-ig, illetve 1,5 TB-ig is tornázható a kapacitás. A gép bal oldalára két Thunderbolt 3 port, valamint USB Type-C aljzat került, és van rajta 3,5 millis jackaljzat is.

Árcímke terén 200 dollárral feljebb srófolták a lécet a cupertinóiak, az előző Air 1000 dolláros indulóárához képest a Retina MacBook Airt legolcsóbban 1199 dollárért (474 990 forintért) lehet megvenni, ezüst, arany vagy asztroszürke színben.

Mac Mini

Több év után feltámad a Mac Mini, aminek a visszatéréséről már korábban is pletykáltak belsős források. Ez egy olyan megengedhető árú asztali Mac, amihez a felhasználó saját monitorját és billentyűzetét csatlakoztathatja, és mivel a terméket már 2014 óta nem frissítették, ez egy különösen fontos bejelentés volt. Az új modell akár hatmagos/ vagy négymagos processzorral is elérhető, ehhez 32 gigabájt rendszermemória társul, ráadásul támogatja a gigabites Ethernetet, továbbá négy Thunderbolt 3 port, egy HDMI port és egy USB-A port került rá. Ahogy a Retina MacBook Air, ez is megkapta a T2 chipet.

Fotó: Apple

Külsőre nem változott jelentősen elődjéhez képest, az egyetlen változás, hogy asztroszürke festést kapott, a ház pedig újrahasznosított alumíniumból készült. Kezdőára 799 dollár (magyar adókkal 314 990 forint), és különféle specifikációkkal választható. A legerősebb, hatmagos i5 processzorral felszerelt összeállítás ára már 1100 dollárra (kb. 434 990 forint) rúg.

Elhanyagolt kedvencet támaszthat fel az Apple
Ősszel szinte minden kategóriában megújul az almás cég portfóliója.

iPad Pro

Az esemény csúcspontjai minden bizonnyal az új iPad Prók voltak, amik széltől-szélig nyúló kijelzőt, lekerekített sarkakat kaptak, így leginkább már egy üveglapra hasonlít az almás táblagép. Az egyik leglényegibb fejlesztés szoftveres oldalról, hogy a táblagépek már támogatják a FaceID arcfelismerős azonosítást. Az új iPad Prók kétféle méretben: 11 hüvelykes, és 12,9 hüvelykes méretben választhatók, és mindegyik 5,9 milliméteres vastagságú.

Fotó: AFP

A készülék alján egy USB-C port váltja a régi Lightning csatlakozót, nincs 3,5 millis fülhallgató-jack, a gép pedig mindössze fél kilót nyom. Az almás táblagépek belsejében az A12X Bionic processzor dolgozik, ami ugyanarra a hét nanométeres technológiára épül, mint amire az iPhone XS chipje is. Üzemidő terén 10 órát ígérnek a fejlesztők. A 11 hüvelykes variáns 799 dollárba (309 990 forint), míg a 12,9 hüvelykes modell 999 dollárba (379 990 forint) kerül, Magyarországon november 7-től lesznek kaphatók.

Az Apple megmutatta továbbá az új, második generációs Apple Pencil tollat is, ami a cég elmondása szerint még inkább kézbe áll, és már dupla koppintással is lehet váltani az írás és a törlés módok közt.

Fotó: Apple

Ajánlott videó

Olvasói sztorik