Tech
Close-up of dirty hands of beggar. Problems of homeless person in the city concept

Hajléktalanok bőrébe bújtak, meglepő volt az eredmény

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 10. 19. 13:17

Korábban a témában:

Újabb kísérlettel sikerült igazolni, hogy a virtuális valóság (VR) segítségével az emberek hatékonyabban tudnak belehelyeződni egy adott szituációba, ezáltal könnyebben megérthetik annak körülményeit és nehézségeit. A Stanfordi Egyetem kutatói kifejezetten azt vizsgálták, hogy miként hat az alanyok empátiájára, ha hajléktalan emberek szemén keresztül nézhetik a világot. A két hónapos tesztet több mint 560 résztvevővel készítették el, akik nyolc különböző etnikai háttérből származtak, és a 15-88 év közötti korosztályba tartoztak.

A felhasználókkal a hétperces „Becoming Homeless”, azaz „Hajléktalanná válni” demót nézették meg, amiben hajléktalanként olyan feladatokat kellett teljesíteniük, mint hogy menedéket találjanak egy buszon, vagy védjék meg értékeiket idegenektől.  A kísérlet szerint a virtuális valóságban barangoló emberek közül többen és intenzívebben tanúsítottak sajnálatot a hajléktalanok iránt, mint akik csak híreket olvastak, láttak róluk.

A tapasztalataink határoznak meg minket emberként, így nem meglepő mód egy VR-ban átélt intenzív élmény sokkal nagyobb hatással bír, mintha valamit csak elképzelnénk”

– írja a tanulmányban Jeremy Bailenson társszerző.

A kutatók megjegyzik, hogy az „empátiagépnek” is nevezett technológia egyben abban is segíthet, hogy az emberek sokkal jobban kapcsolódjanak egy tartalomhoz vagy mondanivalóhoz, mintha tévében, újságban vagy filmben látnák, ezt pedig más téren is alkalmazni lehet.

Egy korábbi kutatás során azt sikerült megállapítani, hogy akik Albert Einstein bőrébe bújtak egy VR-beli szerepjátékban, másképp kezdtek el gondolkodni és mérlegelni a szerep hatására. Nem csoda, hogy a virtuális valósághoz kapcsolódó kutatások közül az ember személyiségére gyakorolt hatások vizsgálata az egyik legizgalmasabb terület.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.