Tech

Ezt a hátizsákot otthon használod, és nem pakolsz bele semmit

A virtuális valóság napjaink egyik legfelkapottabb technológiai trendje, és számos cég lát benne jelentős potenciált, az Oculus Riftet birtokló Facebooktól kezdve a Vive-ot gyártó HTC-ig, a mobilos megoldásokban erős Samsungon át egészen a konzolos terepet uraló Sony-ig.

PC-n az Oculus Rift és a HTC Vive a legjobb VR-kiegészítők, amik bivalyerős gépekre kötve ajándékozzák meg a felhasználót a virtuális valóság élményével. Igen ám, de ez a megoldás sokszor körülményes és kényelmetlen, méghozzá azért, mert az ember minden esetben egy asztali számítógéphez van kötve.

Futurisztikus hátizsák otthonra – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Akadnak viszont cégek, akik igyekeznek kiküszöbölni ezt a problémát, méghozzá úgy, hogy speciális, hordozható masinákat gyártanak a VR-kütyükhöz, és igen, konkrétan olyan számítógépekről beszélünk, amik hátizsákként viselhetők, így biztosítva szabadabb és kényelmesebb mozgást.

Az egyik cég, aki ilyesmivel állt elő a Zotac, akik az idei Computexre már a VR GO 2.0-val érkeztek, ami értelemszerűen az első verzió továbbfejlesztett változata. Maga a külalak elég pofás, szebb, mint az előd, a speciális gép olyan benyomást kelt, mintha egy sci-fi kelléke lenne. A LED-es világítással megbolondított burkolat alatt pedig tényleg egy erőmű lakozik: hatmagos, nyolcadik generációs Core i7-8700T processzor 2,4 GHz órajellel, 16 GB RAM, 8 GB-os Nvidia GeForce GTX 1070 és 240 GB-os SSD.

A VR GO 2.0 simán meghajtja az Oculus Riftet és a HTC Vive-ot,

a súlya pedig 4 kg, ami fél kilóval kevesebb, mint az első változat. A súlycsökkenés az akuméret visszavágásával valósulhatott meg, ám a Zotac ezért beáldozta az üzemidő egy részét, hiszen a 6000 milliamperes aksi mindössze másfél óráig képes energiával ellátni a hátizsákpécét.

Négy kiló, de csak másfél óráig működik – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Hogy egy ilyen terméknek mennyire van létjogosultsága a piacon, az persze kérdéses, de nem a Zotac az egyetlen, aki ilyen termékkel várja a VR-mániásokat, hiszen a HP-nak és az MSI-nak is van saját megoldása. A VR GO 2.0 viszont még csak a tajvani expón kipróbálható, és a Zotac képviselői arról sem nyilatkoztak, hogy mennyi lesz a készülék ára, és pontosan mikortól lesz elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik