Tech

Ismét kiderült, hogy nem volt kamu a Holdra szállás

A holdra szállással kapcsolatban annyi az összeesküvés-elmélet, mint égen a csillag, pedig 1969 óta azért akadt bőven olyan tudományos kutatás, ami igazolta, hogy tényleg járt ember a kísérőnkön, és olyan is, ami kifejezetten az 1969-es holdra szállást igazolta. Most egy számítástechnikai vállalat bizonyította be (amúgy másodszorra), hogy miért nem igaz, hogy rossz a megvilágítás a holdi fotókon, és a természetellenesség miért nem igazolja, hogy műteremben készültek.

Az összeesküvés-hívők gyakran érvelnek azzal, hogy az alábbi fotó biztosan műtermi, megrendezett kép, méghozzá elég rossz minőségű, mert a holdi körülmények között nem eshetett volna így Buzz Aldrinra a fény, hiszen az Apollo-11 árnyéka kitakarta azt:

Itt állítólag komolyan elrontották a rendezők a holdra szállás című filmet – fotó: NASA

A Nvidia grafikai vállalat már korábban, 2014-ben is megcáfolta ezt az elméletet, méghozzá úgy, hogy GeForce GTX grafikai kártyák segítségével modellezte, hogyan esne a fény az asztronautákra a Hold felszínén. Programoztak egy nagyjából az eredeti teljes másolatának mondható szkafandert, és megfigyelték, ahogy a fotót készítő Neil Armstrong űrruhájáról rávetül a fény Aldrinéra, ezzel pedig leleplezték az összeesküvés gyökerét.

Most, négy évvel később az Nvidia újra megcsinálta ezt a rendezést, de most a legmodernebb Turing GPU technológiával, és ezúttal is ugyanarra az eredményre jutott: az Armstrong ruhájáról visszaverődő fény világította meg Aldrin szkafanderét, nem a holdra szállást megrendező stúdió világítás-szakértői voltak amatőrök.

A vállalat ezúttal videót is készített a modellezésről, amelyen jól látszik, mennyire kéne világosnak lennie Aldrin ruhájának – meglepő, de pont annyira, amennyire a NASA ruháján is az. Az új technológia képes a fény terjedését modellezni, segítségével ráadásul azt is bebizonyították, hogy 1969-ben biztosan nem tudták volna mindezt stúdiókörülmények között felvenni még akkor sem, ha maga Stanley Kubrick rendezte volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik