Tech

Verseny indul a Hold eléréséért

Új versenyt hoztak létre magánvállalatok számára, melynek célja, hogy 2024-ig új űreszközökkel érjék el a Holdat. Magáról a versenyről egyelőre nem sokat tudni, azt leszámítva, hogy a Blue Origin, az Airbus és más magáncégek és űrhivatalok is támogatják.

A The Moon Race (azaz Holdverseny) tervét október 1-én mutatta be az Airbus a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson – írja a Space.com. A verseny célja, hogy a résztvevők olyan technológiákat fejlesszenek ki, melyekkel legkésőbb 2024-ig missziót vezethetnek a Holdhoz.

A megmérettetésbe többek közt az Európai Űrügynökség, a Mexikói Űrügynökség, az Airbus, a Blue Origin és a Vinci is becsatlakozik.

A győztesnek szánt pénzjutalomról, illetve a verseny további részleteiről az elkövetkező hónapokban adnak bővebb tájékoztatást.

The Moon Race hivatalos oldala szerint a résztvevők 2019-ben nevezhetnek, prototípusaikat 2020-ig kell bemutatniuk, 2021-ben pedig Hold-szerű környezetben kell tesztelniük eszközeiket.

A nemzetközi együttműködés remélhetőleg elősegíti majd a tartósabb emberi jelenlét megalapozását a Holdon. Nicholas Chamussy, az Airbus űrrendszerekkel foglalkozó divíziójának igazgatója szerint a verseny felgyorsíthatja a holdkutatás fejlődését, és lehetőséget teremt a kulcsfontosságú technológiák bemutatására.

Nem ez az első alkalom, amikor egy magánvállalat szervez versenyt a Hold elérésének céljával. Korábban a Google szponzorálta a Google Lunar X Prize-ot, melyben kisebb csapatok igyekeztek űrszondát, illetve holdjárót építeni. A verseny utolsó fordulója idén március 31-én ért véget, viszont egyetlen résztvevő sem tudott megfelelni a célkitűzésnek.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik