Tudomány

Idegeneket keresnek a szomszéd galaxisban

Szakértők egy csoportja megtette az első lépést afelé, hogy felkutassák az intelligens idegen civilizációk nyomait a szomszédos rendszerben, az Androméda-galaxisban.

Az úgynevezett Billió Bolygó Felmérést a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem vezeti – írja az IFLScience. A szakértők azt feltételezik, hogy amennyiben a rendszerben létezik valamiféle értelmes civilizáció, az olyan jeleket bocsát ki, melyeket képesek vagyunk érzékelni.

Andrew Stewart, az Emory Egyetem munkatársa és a kutatócsapat tagja szerint kollégáival olyan idegenek nyomait fogják keresni, akik hasonlóan fejlettek, illetve valamivel fejlettebbek, mint mi. A feltételezés alapján ezek a civilizációk optikai fénysugarakat hoznak létre, melyeket megfelelő műszerekkel ki lehet mutatni.

Ez az úgynevezett Optikai SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, azaz „földön kívüli intelligencia keresése”).

Philip Lubin, az új projekt vezetője 2016-ban egy tanulmányban felvetette, hogy a szomszédos rendszerben létezhet egy másik értelmes faj, amely ugyan egyelőre nem talált ránk, de próbálja felvenni velünk a kapcsolatot.

A csapat azt feltételezi, hogy van lehetőség olyan fénysugár létrehozására, melyet Univerzum-szerte látni lehet. A szakértők ezért úgy döntöttek, érdemes alaposabban is szétnézni az Andromédában.

A kutatók azon teleszkópok adatait fogják felhasználni, melyek a galaxist figyelik. A felvételek segítségével egyetlen nagy képet alkotnak majd a rendszerről, majd ezután a felvételt összehasonlítják egy olyan kontrollképpel, melyen nem láthatóak a rövid távon előforduló anomáliák. Az elemzéshez olyan szoftvert használnak, amely képes kiszűrni az emberiség és a saját űreszközeink által létrehozott jeleket.

Amennyiben van eltérés a két kép között, az a keresett mesterséges jelekre utalhat. Fontos azonban kiemelni, hogy az Androméda mintegy 2,5 millió fényévre fekszik, így ha észleljük is egy földön kívüli civilizáció nyomát, feltételezhető, hogy az érintett faj már rég eltűnt.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik