Tech

Ezzel az egyszerű trükkel sokkal biztonságosabb lehet a repülés

Olcsó, hatékony, és rengeteg rizikós helyzet megelőzhető vele: kutatók rájöttek, hogy ha bizonyos színű LED-lámpákkal szerelik fel a repülőgépeket, akkor megelőzhetik, hogy madarak ütközzenek össze velük, potenciális veszélyhelyzetet és óriási károkat okozva a repülőtársaságoknak.

Minden évben több ezer madár pusztul el azért, mert repülőgépeknek ütközik, legalább is amerikai statisztikák szerint – ami pedig még rosszabb, az az, hogy ezek a madarak óriási veszélyt jelenthetnek a repülőgépekre is, hiszen ha nagyobb raj repül bele egy turbinába például, az meghibásodhat, és a gépet így már sokkal nehezebb letenni, mint két működő hajtóművel. A Purdue Egyetem kutatói most megoldást találhattak a problémára – ráadásul olyat, ami nem is drága, és nagyon egyszerű felszerelni a gépekre.

A madarak komoly veszélyforrás lehetnek a repülőgépekre nézve – forrás: Thinkstock

A PeerJ tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egészen egyszerűen kék vagy vörös LED-lámpákat kell felszerelni a repülőgépekre, ezeket ugyanis a madarak (legalább is egy adott faj, amely sokszor csapódik neki repülőgépeknek) messziről elkerülik.
A kutatás során egy nagy táblára két akkora lyukat fúrtak, amelyen a barnafejű gulyajáró (Molothrus ater) simán átfér – a kutatók azért ezt a madárfajt választották a kísérlethez, mert a statisztikák szerint gyakran ütközik repülőkkel, és olyan látása van, ami a kutatáshoz megfelelő lehet. A lyukak mellé egy-egy LED-lámpát erősítettek, amelyek ultraibolya, kék, zöld, piros és fehér színekben tudtak világítani.

A kutatók aztán elkezdték kikísérletezni, hogy vajon melyik színeket kerülik el jobban a madarak.

Kiderült, hogy a piros és a kék LED-fények felé szinte soha nem repültek, a többi szín viszont nem hatotta meg őket túlságosan. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a madárbalesetek elkerüléséhez nagyban hozzájárulna, ha a repülőket ilyen, kék és piros LED-ekkel szerelnék fel: a megoldás olcsó és hatékony, legalább is ennél a madárfajnál.

Az eredmények azért is fontosak, mert nemcsak a repülőgépek esetében jelentenek problémát a madárütközések, hanem a magas toronyházaknál, szélturbináknál vagy a magas vezetékeknél is. Ez a technológia minden egyes esetben alkalmazható lenne, így tényleg olyan megoldás lehet, ami rengeteg madár életét mentené meg, és szép nagy anyagi károkat is megelőzne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik