Tech

Újabb kínai űrállomás fog lezuhanni

A Tienkung-1 nevű kínai űrállomás hosszú ereszkedés után idén áprilisban csapódott a Csendes-óceánba. Most kiderült, néhány hónapon belül újabb űreszköz hullik vissza a Földre.

A Kínai Űrmérnöki Hivatal szerint a Tienkung-2 2019 júliusában fog visszatérni a Földre – írja az IFLScience. Az előző esettel ellentétben ez alkalommal a zuhanás kontrollált lesz.

Lin Csicsiang, a hivatal igazgatóhelyettese szerint az űrállomás kétéves története során teljesítette küldetését, és a szerkezet és rakománya jó állapotban van.

2019 júliusáig fog keringeni, ezután pedig levezetjük pályájáról

– mondta a szakértő.

A Tienkung-2-t 2016 szeptemberében bocsátották fel. A szerkezet egy kísérleti állomás, melyet arra használtak fel a kínaiak, hogy felkészüljenek egy nagyobb űrállomás megalkotására. A Tienkung-2 fedélzetén egyetlen időszakban tartózkodtak emberek, 2016 októbere és novembere között.

Azóta a szerkezet legénység nélkül kering mintegy 400 kilométerre bolygónktól. Júniusban aztán az űrállomás lejjebb ereszkedett – ez talán a későbbi manőver tesztje volt.

A kínai szakértők bíznak benne, hogy a Tienkung-1 és Tienkung-2 missziója során szerzett tapasztalatokat kamatoztatni tudják majd egy állandó kínai űrállomás létrehozása során. Az érintett szerkezetet 2022-ben bocsáthatják fel.

Kína az utóbbi időkben egyre komolyabb szereplővé vált az űrben. Az ország nemcsak az űrállomásokkal való kísérletezéssel hívta fel magára a figyelmet, hanem például a Holdra tervezett missziójával is. A tervek alapján egy leszállóegységet küldenének az égitest sötét oldalára, a szerkezethez pedig olyan mesterséges ökoszisztéma is tartozna, melyben növények élnek.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik