Tech

Ebből a garázsból indult 20 éve a Google

Bár a Google hivatalosan 1998 szeptemberének elején indult, a vállalat mindig is szeptember 27-én ünnepelte a születésnapját. A huszadik évfordulóra most egészen különleges dolgokkal készült: az hagyján, hogy egy rakás doodle-t csinált a nagy napra, de betekintést is enged abba a garázsba, ahol a keresőóriás megszületett.

Nagyon sok meglepetéssel szolgál a Google a felhasználóknak a 20. születésnapjára: ezek közül az egyik például az az aranyos videós doodle, amiben bemutatják, mik voltak a legnépszerűbb keresések 1998 óta. A lista nagyon érdekes, többek között a kétezredik év nagy problémája és összeomlás-parája, a Nagy Hadronütköztető, a Plutó bolygóléte, a nyakkendő helyes megkötése és a 2012-es maja világvége prófécia is szerepel a legnépszerűbb keresések között. Az elmúlt húsz évben rengeteg minden foglalkoztatta a felhasználókat, a lista nagyon vegyes. Ennél viszont sokkal különlegesebb a Google másik meglepetése: az utcanézet, ami abba a garázsba nyújt betekintést, ahol a keresőóriás megszületett.

A garázs Susan Wojcickihez tartozott, aki most már a Youtube vezérigazgatója, 1998-ban viszont még nem voltak olyan ambíciói, hogy a tech szférába törjön be. Hozzá kopogtatott be mégis az akkor még a Stanfordon, mesterképzésen tanuló Larry Page és Sergey Brin, akik ki akarták bérelni a helyiséget irodának, hogy elindítsák a keresőoldalukat. A Business Insider szerint az akkor valószínűleg nagyon alulfizetett, nem éppen dúsgazdag mérnököknek a kaliforniai négyszobás otthonhoz tartozó garázsért

havonta 1700 dollárt kellett fizetniük, ami átszámítva nagyjából 470 ezer forintnak felel meg.

Érdemes megjegyezni, hogy mindez 1998-ban történt – lehet, hogy az Egyesült Államokban magasabbak a bérleti díjak, de ez az összeg azért mégis elég magas.

Wojcicki amúgy később a Google első marketingmenedzsere lett, úgyhogy megérte neki beengedni a két mérnököt az otthonába. Évekig maradt a vállalatnál, és ő volt az első terhes nő is a cég munkavállalói között, és kiharcolta magának a fizetett távollétet a babanevelés idejére.

Az ominózus garázsban egyébként nem csak egy pontról lehet körbenézni, rengeteg meglepi fogadja azt, akit érdekel, pontosan honnan indult a keresőóriás. Sőt, a lakás többi részében is barangolhat az ember, nosztalgiázhat a nagyon retró monitorok, floppyk és óriási gépházak között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik