Tech

Robotokban élhetnek tovább elhunyt szeretteink

Amíg nem figyeltünk, a Google levédetett egy olyan szabadalmat, amely a személyiséggel rendelkező robotok gyártására vonatkozik. A beadott kérvény nagy része arról szól, hogy a jövőbeli robotok a saját igényeinkhez passzoló személyiséget tudnának felvenni. Ez pedig azzal jár, hogy akár valós emberek személyiségét is letölthetjük a gépbe: mondjuk egy rajongott celebét vagy elhunyt szerettünkét. Ez már nem egy Black Mirror epizód vagy a Páncélba zárt szellem, hanem a valóság.

A Google saját személyiséggel rendelkező robotokra adott be szabadalmat. Az elfogadott, és azóta többször is frissített tervezet ha valósággá válik, teljesen átírhatja, ahogyan a robotokhoz viszonyulunk: nemcsak fiktív személyiséget adhatunk nekik, hanem akár létező emberekét is feltölthetjük rájuk, vagyis gyakorlatilag bárkiből készíthetünk egy robotmásolatot.

A terv szerint, ha nem tudunk választani a felkínált személyiségtípusokból, a robotok saját maguk is létrehozhatnak egy, a sajátunkhoz illeszkedő személyiséget, amelyet az eszközeinken található információk átvizsgálása alapján alkotna meg a gép.

Ezek alapján saját maguk alakítják úgy a viselkedésüket, hogy számunkra minél szimpatikusabbak legyenek. Ráadásul folyamatosan módosíthatják ezt a kialakított személyiséget aszerint, hogy hogyan kommunikálunk velük, és az arcfelismerés segítségével még a mimikánkat is képesek lennének leolvasni.

Halhatatlanok a felhőben

A robotok személyisége felkerülne egy felhőbe, így válnának halhatatlanokká, hiszen ha a gép maga elromlik, a személyiség akkor is megmarad, és újra letölthető lesz egy másik eszközre. Ráadásul a szabadalom szerint a robotok egymás között is megoszthatják az információkat a felhőn keresztül: gondoljunk bele, milyen kényelmes (és milyen ijesztő) lenne, ha utazás közben a hotelben, a repülőn saját házi eszközünk képére konfigurálná magát a helyi komornyikrobot és a robot-stewardess.

Messzi jövőnek tűnhet, de a Google már dolgozik rajta. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy az óriáscég a szabadalom beadása előtt egy évvel több robotikai vállalatot vásárolt meg (igaz a Boston Dynamics-től azóta megvált), látszik, hogy komolyan is gondolja a fejlesztést.

Szeretteinket is fel- és letölthetjük

Már magában a letölthető személyiséggel rendelkező robotok koncepciója is rengeteg kérdést vet fel jogi, biztonsági és pszichológiai szempontból is, sokkal ijesztőbb, ha belegondolunk abba is, hogy a Google szerint valós emberek személyiségeit is rátölthetjük majd a robotjainkra.

Senkit nem hibáztatunk, ha itt eszébe ötlik a Black Mirror második évadának egyik epizódja, amelyben a főhős halott szerelmének személyiségét humanoid robotba tölti – a Google szabadalma szerint akár ez is lehetséges lesz, ha a technológia valóban elkészül.

Ez pedig aztán tényleg olyan morális kérdéseket feszeget, amelyeknek megválaszolására talán még nem is állunk készen.

A szabadalom egyelőre csak egy fiktív technológiára vonatkozik, az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján még nem tart ott a fejlesztés, hogy valóban meg is valósuljon a techóriás elképzelése.

De azért az már magában elgondolkodtató, hogy a Google veszi annyira komolyan a projektet, hogy már négy éve szabadalmat kért rá, és frissítgeti folyamatosan.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik