Tech

Így kapott új életet a daganatos kiskutya

Egy kilencéves dachshund a szokásosnál is nagyobb méretű agytumortól szenvedett, de a 3D-nyomtatás lehetőséget adott neki arra, hogy egy rendkívül precíz műtétnek köszönhetően enyhüljenek fájdalmai. A Patches nevű kiskedvenc fején eleinte csak egy kisebb púp volt, de pár hónap alatt az agresszív tumor narancsméretűre nőtt. Gazdái Michelle Oblak sebésztől kértek segítséget, aki 3D-nyomtatásos eljárásokkal kezel kutyákat.

Hagyományos esetben a tumort és a koponya egy részét is eltávolítják, és titániumból készült csontpótlást  ültetnek be a helyére. Oblak és kollégái ehelyett egy új eljárást használtak, aminek során 3D-nyomtatással készült koponyatetőt állítottak elő, ami az eddigi megoldásnál precízebb és kevésbé költséges. Ilyen módon a kutyus koponyájának 70 százalékát pótolták. A sebészek szerint ugyan korábban már hajtottak végre hasonló beavatkozást az Egyesült Királyságban, lényegesebben kisebb mértékben.

Forrás: Michelle Oblak

A négylábú koponyáját először CT-vel beszkennelték, ez alapján egy speciális szoftverrel az orvosok szimulációt készítettek a sebészeti beavatkozásról, és kivágták a tumort a kutya virtuális koponyájából. Ezután képesek voltak a 3D-s koponyasapka dimenzióit feltérképezni. Oblak elmondása szerint nagyon kevés hibát engedhettek meg maguknak, már két milliméternyi eltérés is a beültetés sikertelenségét eredményezhette volna.

A beavatkozás négy órán át tartott, a kutyus koponyájának kétharmadát távolították el a tumorral együtt. Félórás lábadozás után viszont Patches már képes volt sétálni, és elvégezni a dolgát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik