Tech

Nyomtatott cipővel döntenék meg a maratonfutás rekordját

Az új Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint az első olyan lábbeli, aminek a felső részét 3D nyomtatásos technológiával alkották meg. A teljesen egyedi felső rész elkészítése a végleges cipő tulajdonosának választott sportoló adatainak felmérésével kezdődött, majd ezek alapján (számítógépes tervezőeszközök segítségével) határozták meg a nyomtatott rész ideális összetételét és felépítését.

A futócipő a kenyai hosszútávfutónak, Eliud Kipchoge-nak készült, és az ő lábán fog debütálni az április végén esedékes londoni maratonon.

2017-ben Kipchoge jutott legközelebb a maratonfutás 2 órás rekordjának megdöntéséhez, ám hiába sikerült minden korábbinál rövidebb időt elérnie, a kétórás lélektani határról 25 másodperccel így is lemaradt. A 3D nyomtatással készülő cipő a rekordkísérlet visszajelzései alapján lett megalkotva, így sokan kíváncsian várják, hogy az új csuka vajon milyen hatással lesz Eliud teljesítményére április 22-én.

Eliud Kipchoge idén is rekorddöntésre készül – Forrás: Nike

A különleges cipő érdekessége még, hogy a nyomtatásnak hála a prototípusok 16x gyorsabban készültek el, mint bármely korábbi technológia alkalmazásával, ráadásul 11 grammal könnyebbek az elődjeiknél és a szellőzésük is jelentősen javult. A tervezés szempontjából a technológia két nagy előnye van: a hagyományos textilekkel szemben a szálak egyenként módosíthatók, míg maga a konstrukció érintetlen marad, az előállítás gyorsasága pedig a tesztelési és ellenőrzési ciklust is jelentősen lecsökkenti.

Akcióban a Nike Flyprint nyomtatási technológia – Forrás: Nike

A nyomtatott textil gond nélkül alkalmazható más anyagokkal együtt, a Flyknit szálak például hő hatására tökéletesen összefonódnak a Flyprint anyaggal, így nincs szükség a komponensek ragasztására és összevarrására, ami jó hatással lehet a cipő strapabírására is.

A cipőnek persze nemcsak a felső része különleges, hiszen a Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint talpában az elődjeihez hasonlóan a Nike ZoomX hab biztosítja a kényelmes párnázást, a cipő dinamizmusáért és hajlékonyságáért pedig továbbra is a már jól bevált, teljes hosszába épített karbonlemez felel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik