Tech

Robotok befolyásolták az amerikai elnökválasztást

Egy új vizsgálat szerint a botok jóval nagyobb befolyással bírtak a Twitteren a 2016-os amerikai elnökválasztás során, mint a hús-vér felhasználók. Az ugyanakkor kérdéses, hogy a mesterséges intelligencia végül mekkora hatást gyakorolt a szavazókra.

Timothy Graham és Marian-Andrei Rizoiu, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársai 1,5 millió felhasználó 6,4 millió tweetjét gyűjtötték össze – írja az IFLScience. A bejegyzések az első Hilary Clinton és Donald Trump közti vita előtti 15 percben születtek.

A szakértők a BotOrNot interfész segítségével állapították meg, hogy melyik fiókok tartoztak robotokhoz.

Az eszköz 0 és 1 közötti értéket ad arra vonatkozóan, hogy mekkora eséllyel bot az adott felhasználó. Az adatok alapján a vitáról posztoló felhasználók 4,8 százaléka volt egyértelműen gép.

Bár a botok viszonylag kevesen voltak, így is hatalmas befolyással bírtak. A kutatók olyan mérési módszert dolgoztak ki, amely a retweetek szétterjedése alapján mérte fel az adott bejegyzés hatását.

Emellett a politikai sarkításokat és a tweet politikai elkötelezettségét is felmérték. A gépek, ideértve azon botokat, melyek állandóan egy-egy szlogent ismételgettek, átlagosan 2,5 nagyobb arányban kaptak retweeteket, mint az emberek. Mindez azért is meglepő, mert a gépek általában kevesebb követővel rendelkeztek.

Robotok mindkét oldalon küzdöttek, de a Trumpot támogató gépek nagyobb arányban voltak, és nagyobb befolyást is gyakoroltak.

Fontos kiemelni, hogy az új kutatásban csupán a kampány egy kis szeletét vizsgálták. Az elemzésből ráadásul az sem derült ki, hogy a mesterséges intelligencia végül mekkora hatással volt a választók szavazati magatartásra.

Kiemelt fotó: Robyn Beck / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik