Tech

Látványos tűzgömb világította meg az eget

Hatalmas tűzgömb tűnt fel az égen az ausztráliai Perth felett helyi idő szerint kedd este. A meteor lökéshulláma olyan erős volt, hogy még a helyi házak is beleremegtek.

A perthi tűzoltóságot helyi idő szerint este 7:40-kor kezdték el riasztani a környék lakói – írja a Space.com. A látványos tűzgömböt több kamera is megörökítette.

Hallottuk a robajt, láttuk a fényt. Azt hittük, hogy csak villámlás kezdődik, az azt követő robaj azonban egyértelműen nem mennydörgés volt

– mondta Robyn Garratt, aki a Perthtől 100 kilométerre fekvő Yorkban lakik. A férfi hozzátette, Yorkban az emberek az utcákra rohantak, olyan elképesztő volt a zaj.

A meteorok azok a fényjelenségek, melyeket a légkörbe belépő kisebb kőzetek és porszemek idéznek elő. Az atmoszférát folyamatosan bombázzák az efféle objektumok, néha azonban nagyobb kövek érkeznek, melyek jóval látványosabbak.

A közelmúltban például Alabamában észleltek egy hatalmas meteorrobbanást.

Hatalmas tűzgömb tűnt fel az égen
Az objektum 29 kilométerrel a felszín felett semmisült meg.

A perthi Curtin Egyetem munkatársai jelenleg azon dolgoznak, hogy kiderítsék, létrejöttek-e meteoritok a keddi robbanás után. (Meteoritnak azt a törmeléket nevezzük, amely eléri a talajt). Phil Bland, az egyetem munkatársa szerint most az eseményről készült videók alapján próbálják meghatározni, hogy hova csapódhattak be a lehetséges törmelékek.

Bland a lakosság segítségét is kérte a kutatásban. A szakértő azt nyilatkozta, a darabkákat fekete kéreg boríthatja, és a földi kövekhez képest szokatlan, kerekded formájuk lehet. A meteoritok ráadásul általában nehezebbek is, mint amit megszokhattunk.

Kiemelt kép: YouTube/Guardian News

Ajánlott videó

Olvasói sztorik