Tech

Vírusként terjedhet a függőség a családban

Kialvatlanság, online zaklatás és eszközfüggőség. A technológia világa sok esetben káros a fiatalokra, egy új kutatás szerint azonban a szülők sincsenek biztonságban.

Az új kutatásban a szakértők nemcsak a tech-függő gyerekekkel, hanem a szüleikkel is foglalkoztak – írja a Popular Science.

A friss jelentés szerint a tinik 51 százaléka számolt be arról, hogy szüleik gyakran nem figyelnek kellően beszélgetés közben, mert a telefonjukkal vannak elfoglalva. Sőt, az adatokból az is kiderült, hogy a szülők 15 százaléka számára okoz problémát a telefonhasználat a munkahelyen, míg a fiatalok csupán 8 százaléknak nehezíti meg az iskolai tanulást.

Nicholas Allen, az Oregoni Egyetem munkatársa úgy véli, a tény, hogy a technológia még a szülőket is függővé teheti, azt mutatja, hogy valóban beszélni kell a témáról.

Fotó: Thinkstock

A rossz szokások bármilyen életkorban kialakulhatnak, a tinédzserek azonban különösen hajlamossá válnak rá, ahogy kinyílik előttük a világ. Éppen ez a nyitottság okozza, hogy a fiataloknál sokszor alakul ki eszközfüggőség. Allen szerint sok tinédzser támogató közegre és információforrásra talál az interneten, ugyanakkor az online zaklatás és radikalizáció kockázatának is kiteszik magukat. A techfüggőség ráadásul az alváshiány kialakulásához is hozzájárulhat.

Az új eredmények alapján viszont a szülők helyzete sem sokkal jobb.

Ez a felfedezés többek közt azért fontos, mert sok techfüggő szülő épp techfüggősége miatt kritizálja gyermekét. Ez komoly konfliktusforrás lehet.

Allen szerint a jelenség kezelésére a legjobb módszer az lehet, ha a szülők beletörődnek, hogy a technológia számukra is igen vonzó, ugyanakkor megpróbálják tudatosítani a fiatalokban, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az elektronikus eszközök és az internet használata.

A függőség problémáját az is jelzi, hogy az utóbbi időkben egyre több vállalat vezetett be új funkciókat az adott oldalon, illetve alkalmazással töltött idő felmérésére. A közelmúltban például a Facebookon és az Instagramon jelent meg az Activity Dashboard nevű felület, melyen a közösségi aktivitásunkat tekinthetjük át.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik