Tech

Kiderült, kikből lesznek a nagy Facebook-függők

Korábban már írtunk róla, hogy a technológiától és kütyüktől való függés valós jelenség, amit már a nagy techcégek is felismertek. Nem véletlen, hogy egyes országokban már külön gyalogossávot alakítottak ki az okostelefonjukat nyomkodóknak, és hogy a Google és az Apple is fejlesztett olyan eszközöket, amikkel a felhasználók felügyelhetik a készülék előtt töltött időt.

A legnagyobb időrablók az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook és az Instagram, ami nem meglepő, hiszen a cégek számos pszichológiai fogást vetnek be annak érdekében, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek az appokon belül.

Fotó: Christophe Simon/AFP

A Computers in Human Behaviour szaklapban megjelent egyik friss tanulmány szerint főleg azok az emberek hajlamosak függőségi viszonyt kialakítani a Facebookkal, akik mások visszajelzéseitől teszik függővé saját önértékelésüket.Jó ideig a kutatók az alacsony önértékeléshez kötötték a Facebook-függőséget, ám az izraeli pszichológusok szerint a nagy önbizalommal rendelkezők is ugyanúgy lehetnek függők, amennyiben mások visszajelzéseire támaszkodnak, a kulcsszó a kontingens, azaz a mások visszajelzéseitől függő önértékelés.

Az izraeli Interdisciplinary Center Herzliya kutatóinak megfogalmazása szerint függőségről akkor beszélhetünk, ha a Facebook károsan hat a felhasználó mindennapjaira. A negatív hatások többféle módon jelentkezhetnek, például szorongás, depresszió, vagy teljesítménycsökkenés formájában. A másoktól függő önértékelés egyik jele lehet, ha például azon aggódunk, hogy miért nem kaptunk legalább 100 lájkot a profilképünkre, ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire fontosak számunkra a lájkok és kommentek.

Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik