Tech
Antisocial group of hipsters prefers chatting in social networks on modern smartphones connected to wireless internet to live speaking.Young male and female ignoring real communication indoors

Kiderült, kikből lesznek a nagy Facebook-függők

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 08. 24. 15:12

Korábban a témában:

Korábban már írtunk róla, hogy a technológiától és kütyüktől való függés valós jelenség, amit már a nagy techcégek is felismertek. Nem véletlen, hogy egyes országokban már külön gyalogossávot alakítottak ki az okostelefonjukat nyomkodóknak, és hogy a Google és az Apple is fejlesztett olyan eszközöket, amikkel a felhasználók felügyelhetik a készülék előtt töltött időt.

A legnagyobb időrablók az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook és az Instagram, ami nem meglepő, hiszen a cégek számos pszichológiai fogást vetnek be annak érdekében, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek az appokon belül.

An illustration picture taken on March 22, 2018 in Paris shows a close-up of the Facebook logo in the eye of an AFP staff member posing while she looks at a flipped logo of Facebook.  / AFP PHOTO / Christophe SIMON
Fotó: Christophe Simon/AFP

A Computers in Human Behaviour szaklapban megjelent egyik friss tanulmány szerint főleg azok az emberek hajlamosak függőségi viszonyt kialakítani a Facebookkal, akik mások visszajelzéseitől teszik függővé saját önértékelésüket.Jó ideig a kutatók az alacsony önértékeléshez kötötték a Facebook-függőséget, ám az izraeli pszichológusok szerint a nagy önbizalommal rendelkezők is ugyanúgy lehetnek függők, amennyiben mások visszajelzéseire támaszkodnak, a kulcsszó a kontingens, azaz a mások visszajelzéseitől függő önértékelés.

Az izraeli Interdisciplinary Center Herzliya kutatóinak megfogalmazása szerint függőségről akkor beszélhetünk, ha a Facebook károsan hat a felhasználó mindennapjaira. A negatív hatások többféle módon jelentkezhetnek, például szorongás, depresszió, vagy teljesítménycsökkenés formájában. A másoktól függő önértékelés egyik jele lehet, ha például azon aggódunk, hogy miért nem kaptunk legalább 100 lájkot a profilképünkre, ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire fontosak számunkra a lájkok és kommentek.

Unexpected message. Happy beautiful surprised woman holding her cell phone and reading a message while standing together with her friends
Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.
Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.