Tech
Antisocial group of hipsters prefers chatting in social networks on modern smartphones connected to wireless internet to live speaking.Young male and female ignoring real communication indoors

Kiderült, kikből lesznek a nagy Facebook-függők

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 08. 24. 15:12

Korábban a témában:

Korábban már írtunk róla, hogy a technológiától és kütyüktől való függés valós jelenség, amit már a nagy techcégek is felismertek. Nem véletlen, hogy egyes országokban már külön gyalogossávot alakítottak ki az okostelefonjukat nyomkodóknak, és hogy a Google és az Apple is fejlesztett olyan eszközöket, amikkel a felhasználók felügyelhetik a készülék előtt töltött időt.

A legnagyobb időrablók az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook és az Instagram, ami nem meglepő, hiszen a cégek számos pszichológiai fogást vetnek be annak érdekében, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek az appokon belül.

An illustration picture taken on March 22, 2018 in Paris shows a close-up of the Facebook logo in the eye of an AFP staff member posing while she looks at a flipped logo of Facebook.  / AFP PHOTO / Christophe SIMON
Fotó: Christophe Simon/AFP

A Computers in Human Behaviour szaklapban megjelent egyik friss tanulmány szerint főleg azok az emberek hajlamosak függőségi viszonyt kialakítani a Facebookkal, akik mások visszajelzéseitől teszik függővé saját önértékelésüket.Jó ideig a kutatók az alacsony önértékeléshez kötötték a Facebook-függőséget, ám az izraeli pszichológusok szerint a nagy önbizalommal rendelkezők is ugyanúgy lehetnek függők, amennyiben mások visszajelzéseire támaszkodnak, a kulcsszó a kontingens, azaz a mások visszajelzéseitől függő önértékelés.

Az izraeli Interdisciplinary Center Herzliya kutatóinak megfogalmazása szerint függőségről akkor beszélhetünk, ha a Facebook károsan hat a felhasználó mindennapjaira. A negatív hatások többféle módon jelentkezhetnek, például szorongás, depresszió, vagy teljesítménycsökkenés formájában. A másoktól függő önértékelés egyik jele lehet, ha például azon aggódunk, hogy miért nem kaptunk legalább 100 lájkot a profilképünkre, ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire fontosak számunkra a lájkok és kommentek.

Unexpected message. Happy beautiful surprised woman holding her cell phone and reading a message while standing together with her friends
Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.
Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.