Tech

Ez az eszköz megváltoztathatja a csillagászatot

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 22. 11:13

Megkezdődtek a munkálatok a chilei Las Campanas Obszervatóriumnál: az alaphoz szükséges lyukakat kezdik ásni a hegybe, ami előreláthatólag majdnem féléves munka lesz. Ha a távcső elkészül, tízszer jobb minőségű képeket készít majd, mint a Hubble, amely jelenleg a legjobb bolygóvadász űrtávcsövünk.
Korábban a témában:

Az Óriás Magellán-távcső az egyike lesz az új generációs óriási földi távcsöveknek, amelyek a bolygó felszínéről mégis jobb képminőséget nyújtanak majd, mint például a Hubble űrtávcső. A Magellán a tervek szerint tízszer jobb képeket fog majd készíteni, mint az űrben keringő társa, és 2024-ben állhat munkába.

Fontos a jó alap, 1600 tonnát kell elbírnia

A távcső a chilei Las Campanas Obszervatórium területén készül el, az építtető GMTO vállalat a napokban kezdte meg a talaj feltárását és előkészítését, ami előreláthatólag öt hónapig fog tartani.

DCIM100MEDIADJI_0031.JPG
Itt épül majd a távcső – fotó: Giant Magellan Telescope – GMTO Corporation

Az Óriás Magellán-távcső (Giant Magellan Telescope, GMT) előreláthatólag 1600 tonnát nyom majd, mire elkészül. A legnehezebb munka egyelőre az lesz, hogy a hegy tetején, a kemény kőzetbe 7 méteres lyukat vájjanak, amely megtartja majd a teleszkóp betontalapzatát. A kivitelezők szerint a távcső építéséig nagyjából 5000 köbméter földet fognak eltávolítani a helyszínről.

Lepipál minden más távcsövet

A GMT hét darab 8,4 méteres tükörrel dolgozik majd, a teleszkóp maga acélból készül, és a köré épített, forgásra képes burkolat nagyjából 22 emelet, azaz körülbelül 65 méter magas lesz. Ezzel

a GMT válik a világ legnagyobb tükrös távcsövévé, és letaszítja a trónról a Kanári-szigeteki Nagy Távcsövet,

amelynek 36 darab szegmensből álló, 10,4 méter átmérőjű főtükre van – a Magellán-távcső főtükre pedig 24,5 méteres átmérővel büszkélkedhet majd.

Készül a GMT egyik tükre – fotó: Giant Magellan Telescope – GMTO Corporation

A teleszkóp segíthet megválaszolni a modern asztronómia legfontosabb kérdéseit, többek között azt is, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban. Fő feladata az lesz, hogy bolygókat figyeljen meg messzi csillagok körül, és hogy visszanézzen a múltba, egészen a galaxisok kialakulásáig – minél távolabbi csillagrendszer fényét érzékeljük ugyanis, az annál messzebbről érkezik, több ideje utazik, így annál távolabb is látunk vissza az időben. Az infravörös tartományban tízszer jobb képet fog készíteni, mint a Hubble űrtávcső, ez pedig a tükrök minőségének és annak köszönhető, hogy képes hatékonyan korrigálni az atmoszferikus turbulenciát, így a pislákoló csillagokról is stabil képeket tud készíteni.

Kiemelt kép: Giant Magellan Telescope – GMTO Corporation

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.