Tech

Kémkedni is lehetett a népszerű kütyüvel

Korábban már többször is írtunk olyan különös esetekről, amelyek az Amazon Echo nevű okoshangszórójához, egészen pontosan az Alexa virtuális asszisztenshez fűződtek. Volt már, hogy a kütyü vérfagyasztó kacajjal ijesztett rá a felhasználókra, vagy egy pár beszélgetését rögzítette és továbbította egy közös ismerősüknek.

Haldokló emberekkel riogatott az asszisztens
Ismét ijesztő dolog történt az Amazon Alexájával.

Az Amazon a legtöbb esetben hárította azt a feltételezést, hogy az eszköz kémkedik és hekkelhető, ám kiberbiztonsági szakértők nemrég arra hívták fel a figyelmet egy konferencián, hogy egy olyan metódust fedeztek fel, amit alkalmazva a rosszakarók elméletben tényleg képesek lettek volna beszélgetéseket lehallgatni.

Fotó: AFP (Tomoko Hagimoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun)

A Tencent szakemberei először eltávolították az eszközben található flashmemória-chipet, utána tudták kihasználni az Echo sérülékenységeit, amiből többet is felfedeztek.

Ugyan a kivitelezés körülményesnek hangzik, elég belegondolni abba, hogy a nyilvánosan kihelyezett Echo hangszórókon, így például a hotelekben találhatókon keresztül is lehetőség nyílt kémkedni.

A szakértők értesítették az Amazont, akik azóta befoltozták a sérülékenységeket, az eszközök automatikusan megkapták a frissítést, így elvileg már nem használható a módszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik