Tech
An iPhone 6s and an iPhone 8 plus are seen in this photo illustration on July 9, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Ezt mondja az Apple a kémkedő iPhone-okról

24.hu
24.hu

2018. 08. 09. 06:10

Az Apple képviselői kedden levélben válaszoltak a céget megkereső törvényhozóknak. A vállalat szerint az iPhone-ok a tulajdonosok beleegyezése nélkül nem hallgatják a felhasználókat, a telefonok pedig erre egyéb appok számára sem adnak lehetőséget.
Korábban a témában:

Greg Walden, Marsha Blackburn, Gregg Harper és Robert Latta képviselők Tim Cookhoz, az Apple vezérigazgatójához és Larry Page-hez, az Alphabet vezérigazgatójához fordultak azzal a kérdéssel, hogy képesek-e a telefonok hangadatokat gyűjteni, hogy meghallják az olyan aktiváló kifejezéseket, mint a „Hey, Siri”.

A képviselők azután keresték meg a két céget, hogy áprilisban lezajlottak a Facebookkal kapcsolatos meghallgatások, ahol a vállalat adatbotrányához fűződő kérdéseket tettek fel.

An illustration picture taken on March 22, 2018 in Paris shows a close-up of the Facebook logo in the eye of an AFP staff member posing while she looks at a flipped logo of Facebook.  / AFP PHOTO / Christophe SIMON
32 ezer magyart érinthet a Facebook adatbotránya
Megkaptuk a magyar felhasználókra vonatkozó számokat.

Egy Waldennek címzett levélben az Apple azt írta, a Siri alkalmazás nem gyűjt ilyen adatokat, és nem is osztja meg azokat – számol be a Reuters.

A cég szerint a felhasználóknak külön engedélyezniük kell a mikrofonhasználatot, a Sirinek pedig egyértelműen jeleznie kell, amikor épp hallgat.

Az Alphabet nem erősítette meg, hogy reagált-e a képviselők kérdéseire. Az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság egyik szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy mindkét vállalat együttműködő volt, a bizottság következő célja pedig az, hogy megvizsgálják a válaszokat.

Az Apple azt is elismerte, hogy távolított már el alkalmazásokat az App Store-ból adatvédelmi problémák miatt. A cég hozzátette, hogy nincs lehetőségük ellenőrizni, hogy az egyes fejlesztők mihez kezdenek a gyűjtött adatokkal, illetve hogy megfelelnek-e a saját adatvédelmi irányelveiknek és a helyi törvényeknek.

Az Apple ugyanakkor hetente 100 000 benyújtott appból mintegy 36 000-et utasít vissza az irányelvek megsértése miatt.

Kiemelt kép: AFP / Jaap Arriens / NurPhoto

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.