Tech

Ezt mondja az Apple a kémkedő iPhone-okról

Az Apple képviselői kedden levélben válaszoltak a céget megkereső törvényhozóknak. A vállalat szerint az iPhone-ok a tulajdonosok beleegyezése nélkül nem hallgatják a felhasználókat, a telefonok pedig erre egyéb appok számára sem adnak lehetőséget.

Greg Walden, Marsha Blackburn, Gregg Harper és Robert Latta képviselők Tim Cookhoz, az Apple vezérigazgatójához és Larry Page-hez, az Alphabet vezérigazgatójához fordultak azzal a kérdéssel, hogy képesek-e a telefonok hangadatokat gyűjteni, hogy meghallják az olyan aktiváló kifejezéseket, mint a „Hey, Siri”.

A képviselők azután keresték meg a két céget, hogy áprilisban lezajlottak a Facebookkal kapcsolatos meghallgatások, ahol a vállalat adatbotrányához fűződő kérdéseket tettek fel.

32 ezer magyart érinthet a Facebook adatbotránya
Megkaptuk a magyar felhasználókra vonatkozó számokat.

Egy Waldennek címzett levélben az Apple azt írta, a Siri alkalmazás nem gyűjt ilyen adatokat, és nem is osztja meg azokat – számol be a Reuters.

A cég szerint a felhasználóknak külön engedélyezniük kell a mikrofonhasználatot, a Sirinek pedig egyértelműen jeleznie kell, amikor épp hallgat.

Az Alphabet nem erősítette meg, hogy reagált-e a képviselők kérdéseire. Az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság egyik szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy mindkét vállalat együttműködő volt, a bizottság következő célja pedig az, hogy megvizsgálják a válaszokat.

Az Apple azt is elismerte, hogy távolított már el alkalmazásokat az App Store-ból adatvédelmi problémák miatt. A cég hozzátette, hogy nincs lehetőségük ellenőrizni, hogy az egyes fejlesztők mihez kezdenek a gyűjtött adatokkal, illetve hogy megfelelnek-e a saját adatvédelmi irányelveiknek és a helyi törvényeknek.

Az Apple ugyanakkor hetente 100 000 benyújtott appból mintegy 36 000-et utasít vissza az irányelvek megsértése miatt.

Kiemelt kép: AFP / Jaap Arriens / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik