Tech

Igazi pokélabdát csináltak a Harvard kutatói

Minden tudományágnak vannak olyan részletei, amire az átlagember nem is gondol: ilyen például a tengerbiológiánál az, hogy hogyan gyűjtsük be úgy az érzékeny, könnyen sebezhető állatokat, hogy azok ne sérüljenek. Kutatóknak eddig nagyon meg kellett szenvedniük a medúzák és a hozzájuk hasonló puhatestűek befogásával, a harvardi tudósok új kütyüje azonban most megoldhatja a problémát.

Medúzákat begyűjteni nem éppen egyszerű mutatvány, leginkább azért, mert olyan sérülékenyek, hogy egy rossz mozdulattal elpusztíthatjuk őket. Ahhoz, hogy búvároknak ne kelljen minden egyes tudományos expedíció során mélyre merülniük, olyan robotokat kell létrehoznunk, amelyekkel biztonságosan meg lehet fogni ezeket a kényes élőlényeket.

Itt jönnek képbe a Harvard Egyetem Wyss Intézetében olyan robotkart fejlesztettek, amely inkább hasonlít egy pokélabdára, mint egy tengerbiológiai műszerre. A kevésbé fantáziadús rotációval működtetett dodekaéder (Rotary Actuated Dodecahedron, RAD) névre hallgató eszközt már élesben ki is próbálták, és tökéletesen működött.

Forrás: Harvard Wyss Institute

A RAD összesen négy karommal rendelkezik, amelyek műanyagból készültek. Ezeket hajtja meg egy motor, amely akkor csukja össze a karmokat, ha a kutatók medúzát, vagy hozzá hasonló, érzékeny élőlényt találnak a közelben. A karmok összezáródnak a medúza körül, az állat pedig benn ragad a tizenkét oldalú börtönében, mint a pokémonok a pokélabdában. Így biztonságosan lehet begyűjteni anélkül, hogy a legkevésbé is sérülne.

Az eszköz mérnökök, tengerbiológusok és dizájnerek közös munkája. Elsőként a connecticuti Mystic Akváriumban próbálták ki, de azóta már bevetették élesben is a kaliforniai Monterey vizeiben. Egy vezető nélküli vízalatti járműhöz rögzítették, és távolról, kézi vezérléssel működtették: sikeresen befogtak vele egy polipot és egy medúzát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik