Tech

Nem fogja elhinni, mi hajtja ezt a robotot

Ha azt hinné, hogy egy popcornnal működtetett robotnak semmi értelme nincs, igaza van: egyelőre tényleg így van, a Cornell Egyetem kutatóinak kütyüje sok hasznot nem hoz. De a pattogatott kukoricát, mint robot-energiaforrást, a jövőben nagyon sok területen felhasználhatjuk, ha kutatók kicsit jobban kiaknázzák a lehetőségeit.

Elektromosság? Hidraulika? Dehogy – a jövő robotjait akár már pattogatott kukorica is hajthatja! A Cronell Egyetem kutatói legalább is most egy ilyen megoldást teszteltek háromkarú robotjukkal. A megoldás feleslegesnek és értelmetlennek tűnhet, de a kutatók látnak benne fantáziát.

A tudósok ezzel a robottal demonstrálták, mennyire működhet a popcornmeghajtású szerkezet: a kukoricamagot elhelyezték a karokban, majd egy drót segítségével melegíteni kezdték. A meleg hatására a kukorica kipattogott, nyomást gyakorolt a karok külső oldalára, és behajlította őket: a kutatók azt állítják, hogy a robot egy négykilós kettlebellt is elbírt ezzel a módszerrel.

A popcornmeghajtásnak vannak előnyei: olcsó, környezetbarát, könnyű és ehető, ezért rengeteg mindenre használható lehet. A baj csak az, hogy ezzel a módszerrel jellemzően egyszer használatos robotokkal lehetne számolni, ami nem feltétlenül gazdaságos, bár a kutatók szerint, mivel a kipattogott kukorica vízben összeaszódik, még akár újra is használhatjuk a technológiát.

A laboratóriumunk fő célja az, hogy olyan minimalista robotokat hozzunk létre, amelyek nagy számban mégis nagy dolgokat képesek véghez vinni

– írta le a sajtóközleményben az egyetem elektrotechnikai és számítástechnikai karának asszisztens professzora, Kirstin H. Petersen. “Az egyszerű robotok olcsóbbak és kevésbé baj, ha elhasználódnak, ezért rengeteget tudunk egyszerre csatasorba állítani úgy, hogy maguktól működjenek. Mindig keresünk olyan lehetőségeket, amelyek megengedik, hogy több lehetőséget adnak a robotjainknak olcsóbban és kevesebb munkával, a popcorn pedig pont ilyen.”

A kutatók célja a robottal ezeken felül az, hogy inspiráljanak más tudósokat: ne féljenek nem hagyományos módszerekhez nyúlni, ha az innovációról van szó.

Főkép: Cornell’s Collective Embodied Intelligence Lab

Olvasói sztorik