Mobil

145 veszélyes appot találtak, ezek azok

A Google 145 androidos alkalmazást távolított el a Google Play kínálatából, ami magában még nem lenne olyan meglepő hír, mivel a digitális áruház rendszerén időről-időre keresztül sikerül átfurakodnia kártékony szoftvereknek is.

Ez esetben viszont a helyzet különlegességét az adta, hogy az appok Windows operációs rendszert célzó vírust tartalmaztak. Minderre a Palo Alto biztonsági cég hívta fel a Google figyelmét, és mivel az appok 2017. október és november közt kerültek fel, így hónapokon keresztül voltak letölthetők. Némelyik alkalmazást több mint ezer alkalommal töltötték le, köztük olyan is volt, ami rendkívül pozitív értékeléseket kapott a felhasználóktól.

Igaz, mivel Windowsra írták a kártékony kódokat, ezért az androidos eszközökre nem jelentettek különösebb veszélyt, ám ha valaki egy windowsos gépen csomagolta ki a fertőző appokat és futtatta bármelyik .exe fájlt, kockázatnak tette ki PC-jét.

Az egyik kód egy windowsos keylogger program volt, amit arra fejlesztettek, hogy olyan érzékeny adatokat lopjon el, mint jelszavak, vagy bankkártya-adatok, de találtak olyan programot is, ami windowsos mappákban hozott létre rejtett fájlokat, módosította a rendszerleíró-adatbázist, vagy bizonyos IP-címekre csatlakozott.

Az érintett alkalmazások elég sokszínűek voltak, találni lehetett köztük rajztanító programot, kerékpáros útvonaltervezőt, fitneszappot is, a teljes lista ezen a linken olvasható.

A biztonsági szakemberek becslése szerint a nagy számú letöltések miatt pár felhasználót biztos érintett a fertőzés, hiába tervezték más rendszerre a vírusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik