Tech

Ezek a jelek utalnak arra, hogy vírusos a számítógépe

Furcsán viselkedik a számítógép? Van pár vészjósló jel, amit érdemes komolyan venni, hátha egy vírust kaptunk be. Sajnos hiába van antivírus szoftverünk, 100 százalékos védelem nem létezik, főleg ha egy addig nem azonosított kártevő férkőzött az eszközünkre, vagy éppenséggel elfelejtettük rendszeresen frissíteni a védelmünket.

Mutatjuk, mik a nagyon gyanús jelek!

Felugró ablakok, mindenhol

Ugyan már nem annyira jellemző, mint régebben, de az adware programok rengeteg hirdetéssel bombázzák áldozataikat. Néhány esetben valódi termékeket is hirdetnek, ezért becsapósak lehetnek. A különösen veszélyesek olyan linkekre vezetnek, amik még több kártékony kódot juttatnak az eszközünkre.

Egyfolytában átirányít a böngészőnk

Természetesen nem minden olyan oldal fertőző, ami átirányít egy másik címre, de ha a Google helyett egy másik keresőt hoz be a böngészőnk, az gyanús jel. Van, mikor a művelet alig észrevehető:  Egy banki trójai például olyan oldalra vezethet minket, ami nagyon hasonlít a netbankunk valódi felületére, ezért érdemes mindig alaposan ellenőrizni az URL címet. Az átirányításos támadásokhoz használt kártékony kódok sok esetben rejtőznek böngészős kiegészítőkben, ezért első lépésként érdemes minden olyan beépült letiltani a beállítások közt, amiről nem tudjuk biztosan, hogy mi telepítettük.

Forrás: Thinkstock

Ismeretlen eredetű figyelmeztetések

A hamis antivírus programok készítése jövedelmező üzletnek számít, sok támadó próbálja rávenni a felhasználókat arra, hogy valójában kártékony szoftverüket vírusirtóként adják el.  Az ilyen jellegű szoftverek utána aztán hamis riasztásokat is küldenek, hogy pénzt csaljanak ki a felhasználóból olyan módon, hogy fizetős csomag megvételére próbálják rávenni – ez természetesen a banki adatok ellopásával is járhat.

Az egyik leggyanúsabb jel, hogy a kamu vírusirtó nagyon gyorsan végez a számítógépünk „átvizsgálásával”, mert valójában nem is csinál semmit.

Rejtélyes posztok a profiljainkon

A kimondottan Facebookra és más közösségi oldalakra fókuszáló vírusok általában a felhasználó helyett kezdenek el posztolni, valószínűleg a mi ismerősi körünkben is biztos láttunk már egy ilyen esetet, akár üzenetben kapva. Aki bedől és a linkre kattint, az lesz a következő áldozat, így mindig járjunk nyitott szemmel.

Zsarolni kezdenek minket

A zsarolóvírusokról minden bizonnyal már legtöbben hallottak, főleg a tavalyi nagy WannaCry-támadások kapcsán. A ransomware-ek jellegzetessége, hogy zárolják a gépen tárolt adatainkat, és azokat csak váltságdíjért cserébe oldják fel a támadók. Érdemes megjegyezni, hogy sok esetben akkor sem – a legtöbb kiberbiztonsági szakértő tanácsa szerint semmiképpen ne hizlaljuk a kiberbűnözők tárcáját. Helyette készítsünk időközönként biztonsági mentéseket a fontos tartalmainkról.

Forrás: Kaspersky Lab

Nem férünk hozzá a rendszereszközökhöz

A haladó felhasználók közül többen is megpróbálkoznak a Feladatkezelő, vagy a regisztrációs adatbázis beállításainak ellenőrzésével, ha vírusra gyanakodnak. Ám ha ezeket az eszközöket valamiért nem tudjuk elérni, például olyan üzenetet kapunk, hogy az adminisztrátor megtagadta a hozzáférésünket, gyaníthatóan egy rosszindulatú kártevő próbálja védeni magát.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik