Tech

A földi mennyország igenis létezik, az egyik épp New Yorkban

Jó eséllyel mindenki járt már olyan helyen az életében, ahová belépve úgy érezte, hogy a földi mennyországba érkezett. Van, akinek ez egy csokibolt, másnak egy múzeum, van, aki a különleges dizájn cuccokra gerjed, de láttam már olyat is, hogy valaki egy szerszámos üzletben érezte úgy, hogy „végre megérkezett”. Az én mániáim a képregények és a különböző szuperhősös figurák (ez már Tajvanon is mókás felfedezéshez vezetett), ami részben azért szerencsétlen dolog, mert Magyarországon még a fővárosban is alig találni olyan üzletet, ahol tisztességesen kielégítenék az ember igényeit.

Röhögni fog, ha meglátja mire bukkantunk Tajvanon
A magyarok tényleg mindenhol ott vannak.

Habár hazánkban éppen felszálló ágban van a képregényes piac (újra kijött a Watchmen és a Sandman, jön a Sin City és a V, mint Vérbosszú, továbbá havi rendszerességgel jelennek meg DC- és Marvel kiadványok), ha eredeti, külföldi kiadásokra vágyik az ember, akkor egyedül az Oktogonnál lévő Trillian Képregényboltra lehet számítani, a nyugaton/keleten igen népszerű figurák és szobrok terén viszont

még ennél is csekélyebb a választék.

Ha csemegézni akar az ember, akkor minimum Bécsig, Prágáig, vagy egészen Londonig kell menni (ott akad egy Forbidden Planet), az ilyen üzletek Mekkája ugyanakkor az Egyesült Államok, ahol az évtizedekre visszanyúló képregényes kultúra okán minden nagyobb városban találni méretes boltokat, amik kifejezetten képregényekre és figurákra, illetve egyéb merchandise-ra szakosodtak.

Ilyen kínálattal Magyarországon sehol nem lehet találkozni – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Ilyen szempontból New York a mennyország előszobája, hiszen itt akad jó néhány ilyen jellegű üzlet, és bár nem állítom, hogy a Szabadság-szobor, a Times Square, a Central Park és társaik megtekintése helyett mindenkinek egy ilyen helyre kellene rohannia, de ha van rá mód, akkor érdemes meglátogatni egy nyugati képregényes boltot, mert még laikusként is érdekes lehet körbenézni egy olyan, nem egyszer akár száz négyzetméteren elterülő helyen, ami dugig van a kilencedik művészet képviselőivel.

Otthon egy ilyen léptékű üzlet nincs és nem is nagyon lesz (egyszerűen nincs közönség, aki eltartaná), így, ha már úgy alakult, hogy a Samsung Galaxy Note 9 csütörtökön esedékes hivatalos bemutatója kapcsán New Yorkba keveredtem, hát kapva-kaptam az alkalmon, hogy keressek egy boltot a szállásom közelében. Ebben a városban még az üzleti negyedben is találni nagyobb képregényboltot, méghozzá az amerikai Midtown Comics egyik üzletét, konkrétan a Fulton Street 64. szám alatt.

Galéria
Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A jól látható logóval hirdetett boltba egy lépcsőn kell felsétálni, és az emeleten igazi földi mennyország várja a képregények szerelmeseit. A kínálat főleg az amerikai kiadványokat fedi le, de azért a friss, mindig szerdánként boltokba kerülő füzetek, és a vaskosabb gyűjteményes kiadványok mellett találunk japán mangákat is, sőt kartondobozokban évekre visszamenőleg pihennek

a népszerű sorozatok korábbi példányai.

Amerika Kapitánytól kezdve, Batmanen és Pókemberen át egészen az X-Menig akad itt minden, a kevésbé ismert, de főleg hollywoodi blockbusterrel – még – nem rendelkező hősökről nem is beszélve…

A képregények mellett persze rengeteg szobor, akciófigura, mindenféle mütyür, ruházati cikk és egyéb kiegészítő várja, hogy lecsapjunk rájuk, és túlzás nélkül akár órákat lehet eltölteni azzal, hogy az érdeklődő átböngéssze az aktuális kínálatot – a személyzet ráadásul nemcsak kedves, de értik is a dolgukat, hiszen konkrét témára vagy kiadványra rákérdezve azonnal útba igazítanak a megfelelő polc felé.

Ebben a városban lehetetlen füldugó nélkül aludni
New York lenyűgöző város, de van egy határozottan zavaró tulajdonsága is, avagy egészen új értelmet nyert a város nem alszik fogalma.

Egy magamfajta, már javíthatatlan geeknek ez tényleg maga a földi paradicsom, és a saját bejáratú mennyországnak mindössze egyetlen nagy hibája akad, mégpedig az, hogy a jóisten összes pénze sem lenne elég azokra a cuccokra, amit a szívem szerint hazacipelnék onnan.

Szerencsére az esztelen költekezésben a hazafelé tartó repülőre felvihető poggyász mérete és súlya is megakadályoz, de ettől függetlenül a visszaút előtt jó eséllyel egyszer még visszanézek…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik