Tech

Pár éven belül jöhet az űrwifi

24.hu
24.hu

2018. 08. 03. 15:18

A NASA már egy ideje fejlesztgeti a jelenlegit leváltó űrkommunikációs rendszerét, amit 2022-ben, a PACE űrszondamissziónál tud majd élesben kipróbálni. A tervek szerint hasonló lesz, mint a földi internet, és sokkal gyorsabb és megbízhatóbb, mint a mostani megoldások.
Korábban a témában:

Nem titok, hogy az űrbéli kommunikációnk hagy némi kívánnivalót maga után: lassú, megbízhatatlan, és nem túl hatékony. Az űrügynökségek gőzerővel dolgoznak a helyzet javításán: a NASA Tudományos Misszióigazgatósága (Science Mission Directorate, SMD) és az Emberi Kutatás és Műveletek osztály (Human Exploration and Operations, HEO) kéz a kézben fejlesztgette az első űrwifit, aminek legújabb verzióját 2022-ben próbálhatják majd ki először élesben.

A nem túl könnyen emészthető Delay/Disruption Tolerant Networking (nyersfordításban késleltetett/megszakított toleráns hálózatkezelés, DTN) egy olyan protokollcsomag, amely, ha működik, sokkal gyorsabb és megbízhatóbb kommunikációt tesz majd lehetővé a világűrben is. Jelenleg kétpontos kommunikáció zajlik a Földön kívül, ami azt jelenti, hogy a rendszer maga két kommunikációs pontot tud összekötni, vagy az információátadás direkt módon zajlik, azaz feladótól közvetlenül a vevőhöz jut.

Így zajlik a kétpontos és a közvetlen kommunikáció a világűrben (fotó: NASA)

A DTN protokollokkal ez sokkal jobban fog hasonlítani a földi wifihez, azaz az információáramlásnak több pontja lesz, a rendszer pedig azt is biztosítja, hogy ha fennakadás van, az infó nem veszik el. A kommunikációs útvonal minden pontja ugyanis továbbítás mellett tárolja is az információt, így ha útközben valamiért nem jutna el a következő pontig, biztonságban marad. Ezt a protokollrendszert használja majd a NASA új “űrwifije”, amit Naprendszer Internetnek hívnak (Solar System Internet, SSI).

A DTN működését valahogy így kell elképzelni (fotó: NASA)

A DTN egy korábbi verzióját egyébként a NASA egyszer már tesztelte: a Deep Impact üstökösszondával így kommunikáltak, amely végül eljutott a Tempel 1 üstököshöz, és becsapódott a magjába. Nemrég ennek a segítségével irányítottak Németországból egy kisautót a Nemzetközi Űrállomáson, és a Nemzeti Tudományos Alapítvány (National Science Foundation, NSF) kutatói így küldtek a szintén eldugott és nehezen elérhető antarktiszi McMurdo Állomásról egy szelfit az ISS-re.

Legközelebb élesben a PACE szondamissziónál veti majd be a protokollrendszert, ami a Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem Mission rövidítése (Plankton, Aeroszol, Felhő, Óceáni Ökoszisztéma Misszió): ez a projekt a földi ökoszisztémát fogja monitorozni, és segítségével könnyebben harcolhatunk majd a globális felmelegedés ellen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

Terminator 2  Judgment day
1991
Real  James Cameron
Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Joe Morton
James Cameron.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Kassar / Pacific Western
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.