Tech

Felháborodást keltett egy szexrobot meglepő funkciója

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 07. 18. 09:15

Korábban a témában:

Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy egyre inkább terjednek a különböző, egyre intelligensebb szexrobotok, legutóbb például arról írtunk, hogy már olyan modellt is készítettek, ami képes nemet mondani a gazdájának, ha úgy „érzi”, nem megfelelően közelednek hozzá.

A legújabb szexrobot olyat tud, amire senki nem számított
1,3 millió forintba kerül, de még csak nem is ez a legdurvább benne.

A briteknél viszont most ez a típus, a Samantha nevű modell okozott felháborodást, mikor az egyik tulajdonos, Aaran Lee Wright az ITV This Morning című adásában a szexjátékszerével jelent meg, és arról beszélt, hogy mennyire családbarát a mesterséges intelligenciával felvértezett szexrobot – írja a The Sun.

Wright és Samantha, a szexrobot – Forrás: ITV

Ahogy mi is megírtuk, a gép bőre alatt szenzorok kaptak helyet, így elméletben képes reagálni az emberi közeledésre, a motorizált kezek, csípő és egyéb testrészek pedig úgy lettek kialakítva, hogy minél nagyobb örömet tudjon szerezni a tulajdonosának. De ez még nem minden, hiszen akár ki is kapcsol, ha nem viselkednek vele rendesen, sőt helyet kapott benne egy úgynevezett családi mód is, amit bekapcsolva a szexrobot szövege kevésbé lesz szexuális töltetű és az érintésekre is másképp reagál.

Sokan már ezt is elég betegnek tartják,

de az igazi felháborodást azt keltette, mikor Wright a tévében kifejtette, hogy remeknek tartja ezt a funkciót, mert így a gyerekek is tudnak játszani a szexrobottal, illetve még azt is hozzátette, hogy a három- és ötéves kislányai gyakran együtt tévéznek a babával.

Wright felesége nem aggódik, hogy a szexjátékszer veszélyt jelentene rá, sőt egyenesen egy családtaghoz hasonlította a gépet. Az ilyen kijelentések persze azonnal felborzolták a szakértők kedélyeit, akik azonnal rendkívül károsnak nevezték a családbarát szexrobotot, főleg a gyerekekre nézve.

Dr. Kathleen Richardson, a De Montfort Egyetem robotkultúra és mesterséges értelem etikaprofesszora például arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ilyen szexrobot rendkívüli módon torzíthatja a gyerekek világképét. „Egy lánygyermek úgy nő fel, hogy azt fogja gondolni, azért került ide ez a baba, mert anya nem volt elég szép – vajon ez fog történni velem is?” – nyilatkozta a professzor.

„Egy ilyen eszköz azt sugallja számukra, hogy a nők csak bizonyos dolgokra valók, és ezen minták szerint fognak intim kapcsolatba kerülni másokkal – ez rendkívül kártékony.”

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, a szexrobotok terjedésétől sokan csodát várnak, például azt, hogy elfogadható alternatívát kínálva a pedofiloknak, jelentősen csökkentik majd a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények számát. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindez csupán feltevés, nincs rá semmiféle bizonyíték, és ez a mostani eset is azt bizonyítja, hogy egy ilyen szexjátékszer sokkal több kért okozhat egy családban, mint amennyi haszna akad.

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.