Tech

A Facebook nem a felhasználókat, hanem a sajátjait védi a legjobban

Még mindig nem csengett le a Facebook történetének eddigi legnagyobb adatkezelési botránya, és ennek farvizén rendre derülnek ki érdekességek a cégről: Mark Zuckerbergnek például voltak privilégiumai, a cég gondolkodik azon, hogy fizetőssé váljon, most pedig az derült ki, hogy a saját alkalmazottaik adatait sokkal jobban védik, mint a felhasználóikat.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Elsőként a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a dolgozók adatait egy durvább rendszer védi, mint amilyen a hétköznapi Facebook-felhasználók felett őrködik. A dolgozók között csak Szauron szemeként emlegetett rendszer például jelzést küld, ha valaki kutakodni kezd egy Facebook-alkalmazott profiljában.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért lehet hozzáférni más regisztrációjához, de erre azért akad teljesen logikus magyarázat: a fejlesztők azért rendelkeznek ilyen jogosultsággal, mert ez segíti a másoknál jelentkező technikai hibák diagnosztizálását és az esetleges új funkciók kipróbálását.

Az ilyen belépéseket persze nyilvántartják a cégnél, Szauron szeme viszont akkor jelez, ha valaki engedély nélkül kezd kutakodni más fiókjában: a rendszer ilyen esetben e-mailben vagy a közösségi oldalon, értesítés formájában jelzi a profil tulajdonosának, hogy valaki illetéktelenül turkál az adatai között.

Jön a Facebook funkció, ami eddig csak Zuckerbergnek volt elérhető
Tényleg visszahívhatók lesznek a Messengerben elküldött üzenetek.

Az ugyan természetes, sőt kifejezetten dicséretes, hogy létezik ez a rendszer, ugyanakkor sokak szerint furcsa, hogy ez is csak utólag, újságírók által került napvilágra, akárcsak a Mark Zuckerberg számára fenntartott üzenettörlési lehetőség. A Facebook a WSJ cikke után persze azonnal sietett bejelenteni, hogy már gondolkodnak azon, hogy miképp lehetne ezt a védelmet kiterjeszteni a felhasználókra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik