Tech
The Facebook "thumbs up" or "lie" gesture is seen reflected in a pair of sunglasses on November 3, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

A Facebook nem a felhasználókat, hanem a sajátjait védi a legjobban

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 05. 07. 11:32

Korábban a témában:

Még mindig nem csengett le a Facebook történetének eddigi legnagyobb adatkezelési botránya, és ennek farvizén rendre derülnek ki érdekességek a cégről: Mark Zuckerbergnek például voltak privilégiumai, a cég gondolkodik azon, hogy fizetőssé váljon, most pedig az derült ki, hogy a saját alkalmazottaik adatait sokkal jobban védik, mint a felhasználóikat.

Hands touching global connection and icon customer networking data exchanges on glitter bright lights colorful background
Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Elsőként a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a dolgozók adatait egy durvább rendszer védi, mint amilyen a hétköznapi Facebook-felhasználók felett őrködik. A dolgozók között csak Szauron szemeként emlegetett rendszer például jelzést küld, ha valaki kutakodni kezd egy Facebook-alkalmazott profiljában.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért lehet hozzáférni más regisztrációjához, de erre azért akad teljesen logikus magyarázat: a fejlesztők azért rendelkeznek ilyen jogosultsággal, mert ez segíti a másoknál jelentkező technikai hibák diagnosztizálását és az esetleges új funkciók kipróbálását.

Az ilyen belépéseket persze nyilvántartják a cégnél, Szauron szeme viszont akkor jelez, ha valaki engedély nélkül kezd kutakodni más fiókjában: a rendszer ilyen esetben e-mailben vagy a közösségi oldalon, értesítés formájában jelzi a profil tulajdonosának, hogy valaki illetéktelenül turkál az adatai között.

A portrait of Facebook found Mark Zuckerberg is seen on an iPhone in this photo illustration on 28 August, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Jön a Facebook funkció, ami eddig csak Zuckerbergnek volt elérhető
Tényleg visszahívhatók lesznek a Messengerben elküldött üzenetek.

Az ugyan természetes, sőt kifejezetten dicséretes, hogy létezik ez a rendszer, ugyanakkor sokak szerint furcsa, hogy ez is csak utólag, újságírók által került napvilágra, akárcsak a Mark Zuckerberg számára fenntartott üzenettörlési lehetőség. A Facebook a WSJ cikke után persze azonnal sietett bejelenteni, hogy már gondolkodnak azon, hogy miképp lehetne ezt a védelmet kiterjeszteni a felhasználókra is.

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.