Tech
The Facebook "thumbs up" or "lie" gesture is seen reflected in a pair of sunglasses on November 3, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

A Facebook nem a felhasználókat, hanem a sajátjait védi a legjobban

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 05. 07. 11:32

Korábban a témában:

Még mindig nem csengett le a Facebook történetének eddigi legnagyobb adatkezelési botránya, és ennek farvizén rendre derülnek ki érdekességek a cégről: Mark Zuckerbergnek például voltak privilégiumai, a cég gondolkodik azon, hogy fizetőssé váljon, most pedig az derült ki, hogy a saját alkalmazottaik adatait sokkal jobban védik, mint a felhasználóikat.

Hands touching global connection and icon customer networking data exchanges on glitter bright lights colorful background
Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Elsőként a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a dolgozók adatait egy durvább rendszer védi, mint amilyen a hétköznapi Facebook-felhasználók felett őrködik. A dolgozók között csak Szauron szemeként emlegetett rendszer például jelzést küld, ha valaki kutakodni kezd egy Facebook-alkalmazott profiljában.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért lehet hozzáférni más regisztrációjához, de erre azért akad teljesen logikus magyarázat: a fejlesztők azért rendelkeznek ilyen jogosultsággal, mert ez segíti a másoknál jelentkező technikai hibák diagnosztizálását és az esetleges új funkciók kipróbálását.

Az ilyen belépéseket persze nyilvántartják a cégnél, Szauron szeme viszont akkor jelez, ha valaki engedély nélkül kezd kutakodni más fiókjában: a rendszer ilyen esetben e-mailben vagy a közösségi oldalon, értesítés formájában jelzi a profil tulajdonosának, hogy valaki illetéktelenül turkál az adatai között.

A portrait of Facebook found Mark Zuckerberg is seen on an iPhone in this photo illustration on 28 August, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Jön a Facebook funkció, ami eddig csak Zuckerbergnek volt elérhető
Tényleg visszahívhatók lesznek a Messengerben elküldött üzenetek.

Az ugyan természetes, sőt kifejezetten dicséretes, hogy létezik ez a rendszer, ugyanakkor sokak szerint furcsa, hogy ez is csak utólag, újságírók által került napvilágra, akárcsak a Mark Zuckerberg számára fenntartott üzenettörlési lehetőség. A Facebook a WSJ cikke után persze azonnal sietett bejelenteni, hogy már gondolkodnak azon, hogy miképp lehetne ezt a védelmet kiterjeszteni a felhasználókra is.

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.