Tech

Így tehetjük ötször gyorsabbá a YouTube-ot, ha lassúnak tűnik

A Google közel egy éve frissítette a YouTube kezelőfelületét, ami a Safari, Firefox, Safari böngészőkben láthatóan lassabbá tette a videomegosztót. A Mozilla menedzsere, Chris Peterson a múlt héten beszélt erről a problémáról, rávilágítva arra, hogy nem a többi böngészőben van a hiba.

A Google új dizájnja egy olyan DOM API nevű fejlesztői készleten alapul, amit csak a cég saját, Chrome böngészőjébe implementáltak, ezért a többi böngésző a mérések alapján ötször lassabban tudja renderelni a YouTube-ot.

Nem ez az első alkalom, hogy a Google úgy hangolja és építi webes szolgáltatását, hogy az a Chrome előnyére váljon. A keresőcég Allo, YouTube TV, Google Earth és YouTube Studio Beta szolgáltatásainak használatát letiltották a Microsoft Edge-ben, ezekből az Earth, és a YouTube TV Firefox-on keresztül sem érhető el.

A YouTube lassúsága mindennapos probléma azok számára, akik Firefoxon, Edge-en, Safarin keresztül nézik a videókat, és sok esetben vezethet ahhoz a gyanúhoz, hogy talán az internetkapcsolat lassú.

A kézenfekvő megoldás tehát: a régi dizájnt kell használnunk, amivel persze együtt jár az, hogy nem használhatunk olyan újdonságokat, mint a Sötét mód. A Firefox felhasználói egy letölthető kiegészítő segítségével érhetik el ezt, amit YouTube classic néven érnek el.

A Safari és Edge felhasználóinak egy kis kerülőutat kell tenniük, a Tampermonkey nevű script segítségével hozhatják vissza a klasszikus dizájnt, amihez az alábbi lépéseket kell követniük.

Microsoft Edge

  1. Töltsük le a Tampermonkey-t Edge-re a Microsoft Store áruházból!
  2. Az Edge böngészőn belül a Beállítások/Kiegészítők alatt engedélyezzük a Tampermonkey-t!
  3. Töltsük le hozzá ezt a scriptet, hogy a YouTube a klasszikus módba álljon vissza!

Safari

  1. Töltsük le a Tampermonkey Safari-ra szánt verzióját!
  2. A böngészőnek adjunk engedélyt az alkalmazás telepítésére!
  3. Töltsük le ezt a scriptet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik