Tech

Újra kapható a Commodore 64

Aki a 80-as években volt gyerek, az jó eséllyel emlékszik a legendás Commodore 64-re, a személyi számítógépre, amit jobbára Bécsből szereztek be a családok, megannyi kellemes percet szerezve a gyerekeknek a rengeteg zseniális játékkal, amiknek egy részét magyarok fejlesztették titokban a vasfüggöny mögött – akinek pedig nem volt, az tutira egy ilyen gépről álmodozott.

Itthon még a 90-es években, a PC-k térnyerésekor is rendszeresen jelentek meg játékok C64-re, mágnesszalagos kazettán és nagyméretű floppy lemezeken egyaránt, és ha valaki nosztalgiázni vágyik, annak van egy jó hírünk: a Commodore 64 visszatért, méghozzá mini retrokonzol változatban. Technikai szempontból ez annyit tesz, hogy HDMI-n keresztül simán összeköthető napjaink modern monitoraival és tévéivel, ráadásul 720p felbontásban kapjuk a képet, és lesz rajta két USB port is.

A gépre előre telepítve kapunk – stílszerűen – 64 játékot, többek között olyan klasszikusokat, mint a California Games, Winter Games, Impossible Mission II, Boulder Dash, Jumpman, Pitstop II, Speedball II: Brutal Deluxe, Street Sports Baseball, Summer Games II, Temple of Apshai Trilogy és az Uridium. Az USB-n keresztül ugyanakkor lehetőség van arra, hogy további programokat telepítsünk és indítsunk el, sőt a masina nemcsak a régi emlékeink újraélésére lesz alkalmas, de a C64 Basic operációs rendszernek köszönhetően használható rendes számítógépként is, így akár programozni is lehet majd rajta.

A gép mellé jár egy szintén USB-s klasszikus joystick is

(de kettő csatlakoztatható, így lehet venni plusz egyet a közös játékhoz), illetve rendszeresen érkeznek majd hozzá különböző szoftverfrissítések. A gép június vége óta már Magyarországon is megvásárolható 32 000 Ft környékén, a gyártásért felelős Retro Games pedig most bejelentette, hogy a Commodore 64 Mini október 9-től elérhető lesz az Egyesült Államokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik