Tech kékhalál

Klímát venne otthonra? Kemény menet lesz!

Már nem lehet csak úgy elmenni a boltba, és venni egyet: ha nem papíroz le egy klímatanúsítványt, el sem hozhatja a boltból az új split klímát. De egyáltalán milyet érdemes venni most?

Már nagyon sokan tisztában vannak vele, de azok körében, akik mondjuk tíz éve vásárolták és használják otthonukban ugyanazt a klímaberendezést, még nem biztos, hogy tudatosult, hogy 2015 óta csak egy végfelhasználói nyilatkozat birtokában lehet klímaberendezést vásárolni otthonra.

AZ UTCÁRÓL BESÉTÁLVA MÁR NEM KAPUNK LÉGKONDIT

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy még a vásárlás előtt meg kell állapodni egy arra jogosult szerelővel, hogy a berendezést szakszerűen fel fogja szerelni otthonunkban, a boltban csak az általa is szignózott dokumentum birtokában adhatják el a klímaberendezést. Magának a szerelőnek is továbbítania kell (ez online is lehetséges) a telepítési tanúsítványt a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak, ahol így azt is látják, mely klímaberendezéseket vették meg, és melyek vannak már felszerelve.

Amit mindenkinek tudnia kell: nem érdemes kókler szerelőt választani, mert ha nincs megfelelően lepapírozva a vásárlás és a szerelés, a vásárlót és a szerelést végző céget is megbírságolják.

Erre az egészre azért van szükség, mert a klímaberendezésekben használatos hűtőközeg olyan gáz, amely károsítja az ózonréteget és/vagy üvegházhatást okoz, tehát összességében környezetkárosító hatású. A nemzetközi egyezmények alapján a magyar kormány is ezért írta elő, hogy csak szakképzett szerelők szerelhessenek fel klímaberendezéseket, hogy azok minél tovább jól működjenek, ne szivárogjanak, és így minél kevesebb káros gáz kerüljön a levegőbe.

Nem érdemes kóklerekre bízni a melót – Forrás: ThinkStock

KÖRNYEZETBARÁTABB, DE DRÁGÁBB IS AZ ÚJ HŰTŐKÖZEG

Aki most akar új klímaberendezést vásárolni, már csak olyan készüléket vehet, amelyben at R-32 nevű gázt használja hűtőközegként, ami környezetbarátabb a korábbi években alkalmazott gázoknál: a korábbiakkal ellentétben nem bontja az ózonréteget. Viszont jóval drágább, és gyúlékonyabb is, ezért nagyon fontos a szakszerű kezelése és tárolása – magyarázta a 24.hu-nak egy több gyártó készülékeinek szerelését is végző, névtelenségét kérő klímás szakember.

Míg néhány éve egy kissé szivárgó klímát gazdasági szempontból bőven megérte akár évente egy-két alkalommal is újratöltetni, most már egy töltés 15-20 ezer forintot is kóstálhat, ezért jó, ha csak néhány évente van rá szükség – olyan kismértékű szivárgás ugyanis elfogadható. Az, hogy drágább hűtőközeget kell alkalmazni, magukat a klímaberendezéseket is drágábbá tette, ami leginkább azokat szokta meglepni, akik egy meghibásodó berendezést cserélnek újra.

MILYEN KLÍMÁT VÁLASSZUNK?

Klímaberendezésből három fő kialakítású kapható otthonokban való használatra:

  • split klíma, amelynél a zajosab hűtőegység a lakáson kívül van, a halkabb, befújást végző belül
  • ablakklíma: ennél a két egység egyben van, régebbi irodaházakban látni ilyeneket
  • mobil klíma: leggyengébb hatásfok, ez a legzajosabb, de mozgatható, a tartályát üríteni kell

A klímaszerelő szakember szerint nem feltétlenül a szórakoztatóelektronikai termékek között ismert márkák berendezései a legjobbak, vannak kifejezetten légkondicionálókra, légszűrőkre, párátlanító gépekre specializálódott gyártók, általában az ő berendezéseik megbízhatóbbak.

Ma már nem is lehet interverter nélküli split klímát vásárolni, ami szerencsés, mivel ez egy olyan alkatrész, amely a gépek teljesítményét nagyon pontosan képes szabályozni, míg a régi, nem inverteres klímák csak maximális teljesítményen és kikapcsolt állapotban működtek, ezért sokkal több áramot fogyasztottak.

Nem feltétlenül a legismertebb márkák készülékei a legjobbak – Forrás: ThinkStock

Jelenleg A+, A++ és A+++ energiabesorolású klímákat lehet vásárolni, ezek közül már a sima A+-os is egy elég takarékos készüléket takar. Szerel még a termék adatlapon a SEER ls SCOP érték, előbbi a hűtési, az utóbbi a fűtési értéket jelöli. Általában a gyártók feltüntetik, hogy az adott típus legfeljebb mínusz hány Celsius fokig használható – szerencsére Magyarországon nem szoktak akkora óriási mínuszok lenni, az itteni hideggel a legtöbb készülék elboldogul. Mindenesetre ha fűtésre, vagy a fűtés kiegészítésére is használnánk a klímát, hasonlítsuk össze ezt az értékét is a többi modellével.

MÁR NEM IS AKKORA EXTRA A WIFI

Míg néhány éve még jelentős felárért kínált extra volt, ma már az alsó középkategóriás split klímák alapfelszereltsége a beépített wifi, ami lehetővé teszi a berendezés távvezérlése mellett a programozását is. Választás előtt praktikus lehet az adott gyártó klímavezérlő appját letölteni a telefonunkra, hogy megnézzük, egyáltalán mennyire fejlett –

az alkalmazások tudása közt itt még jelentős különbség mutatkozhat.

Ha vannak okos otthonos eszközeink, előfordulhat, hogy a kompatibilitás megőrzése végett ugyanattól a gyártótól kell a klímát is választanunk, ha egységesen irányítható, egymással kommunikáló eszközparkot szeretnénk kialakítani.

Már nem sci-fi Vasember mindent tudó otthona
Ami tíz éve meg futurisztikusnak hatott, az ma már létező technológia, és a közeljövőben ugyanúgy a mindennapok részévé válhat, mint egy lapostévé.

Split klímából léteznek olyan nagyteljesítményű típusok, amelyek egy kültéri egységgel több beltérit képesek kiszolgálni, de ilyet csak akkor érdemes választani, ha építészeti okok indokolják, mert két kisebb teljesítményű klíma általában kevesebbe kerül egy nagynál. Bár az általános ökölszabály szerint egy 3,5 kilowattos teljesítményű klíma nagyjából 35 négyzetmétert képes lefedni, érdemes a megfelelő modell kiválasztását szakemberre bízni, mert a lakás kialakítása és fekvése is befolyásolhatja azt.

A hasznos extrák között említhető az öntisztító mód, ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy kikapcsolás után még kicsit pörgeti a ventilátorait a légkondicionáló, hogy ne maradjon benne semmilyen lecsapódott pára, ami például gombák melegágya lehetne. Más klímákon éjszakai csendes mód is elérhető, ez kisebb teljesítményű, halkabban susogó légáramot jelent, míg az extra légszűrő megoldások az allergiások életét tehetik könnyebbé, ám ezekből a valóban hatékony működésű megoldások esetén számítani kell a szűrők időnkénti cseréjére, ami szintén meglehetősen borsos tétel, amivel számolni kell.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik