Tech

El se hiszi, most mit tiltott le a Facebook

A héten ugyan egyetlen botrány sem volt a legnagyobb közösségi oldal körül (nem úgy a Google-nél), de azért most is akadt egy olyan fiaskó, amivel a Facebook azonnal bekerült a hírekbe, persze most sem a legjobb színben. Történt ugyanis, hogy a hírfolyam „tisztasága” felett őrködő algoritmusok az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, az amerikaiak legszentebb dokumentumát cenzúrázta,

mert a rendszer rasszistának találta a szöveget.

Épp pár napja volt július 4., ami az óceán másik oldalán a Függetlenség Napja, amit minden államban büszkén ünnepelnek, és ezen alkalomból egy texasi újság, a Liberty Country Vindicator kitette a Facebookra a híres, kézzel írt dokumentum egyik részletét, méghozzá kép formájában. A kiragadott részlet pedig  Thomas Jefferson szavait tartalmazta, konkrétan azt a részt, ahol az egykori elnök éppen arról értekezik, hogy az őslakosok, az indiánok vademberek és könyörtelen harcosok.

A Facebook algoritmusa kicsit erősnek találta a szöveget – Forrás: AFP

A CNN beszámolója szerint a bejegyzéseket vizsgáló algoritmus villámgyorsan rátalált a feltöltött fotóra, elemezte azt, majd azt a döntést hozta, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat gyűlöletbeszéd, ezért azonnal le is tiltotta a kérdéses posztot, majd küldött egy automatikus értesítést a bejegyzést élesítő munkatársnak, hogy a lap Facebook oldalán közzétett kép sérti a közösségi oldal szabályzatát.

Szerencsére maga a tiltás nem tartott sokáig,

hiszen a gépek döntését olykor emberi munkaerő is ellenőrzi, és ebben az esetben az operátorok értelemszerűen felülbírálták a túlbuzgó gépagy döntését, és újra elérhetővé tették a kérdéses bejegyzést, majd elnézést kértek a laptól a meglehetősen szerencsétlen cenzúra miatt.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik