Tech
Businessman in shock at laptop

El se hiszi, most mit tiltott le a Facebook

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 07. 07. 06:00

Korábban a témában:

A héten ugyan egyetlen botrány sem volt a legnagyobb közösségi oldal körül (nem úgy a Google-nél), de azért most is akadt egy olyan fiaskó, amivel a Facebook azonnal bekerült a hírekbe, persze most sem a legjobb színben. Történt ugyanis, hogy a hírfolyam „tisztasága” felett őrködő algoritmusok az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, az amerikaiak legszentebb dokumentumát cenzúrázta,

mert a rendszer rasszistának találta a szöveget.

Épp pár napja volt július 4., ami az óceán másik oldalán a Függetlenség Napja, amit minden államban büszkén ünnepelnek, és ezen alkalomból egy texasi újság, a Liberty Country Vindicator kitette a Facebookra a híres, kézzel írt dokumentum egyik részletét, méghozzá kép formájában. A kiragadott részlet pedig  Thomas Jefferson szavait tartalmazta, konkrétan azt a részt, ahol az egykori elnök éppen arról értekezik, hogy az őslakosok, az indiánok vademberek és könyörtelen harcosok.

Writing the Declaration of Independence, 1776' Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, and John Adams meet at Jefferson's lodgings, on the corner of Seventh and High (Market) streets in Philadelphia, to review a draft of the Declaration of Independence.
A Facebook algoritmusa kicsit erősnek találta a szöveget – Forrás: AFP

A CNN beszámolója szerint a bejegyzéseket vizsgáló algoritmus villámgyorsan rátalált a feltöltött fotóra, elemezte azt, majd azt a döntést hozta, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat gyűlöletbeszéd, ezért azonnal le is tiltotta a kérdéses posztot, majd küldött egy automatikus értesítést a bejegyzést élesítő munkatársnak, hogy a lap Facebook oldalán közzétett kép sérti a közösségi oldal szabályzatát.

Szerencsére maga a tiltás nem tartott sokáig,

hiszen a gépek döntését olykor emberi munkaerő is ellenőrzi, és ebben az esetben az operátorok értelemszerűen felülbírálták a túlbuzgó gépagy döntését, és újra elérhetővé tették a kérdéses bejegyzést, majd elnézést kértek a laptól a meglehetősen szerencsétlen cenzúra miatt.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.