Tech

Ha gmailes, az ön leveleihez is hozzáférhetnek

Külsős alkalmazásfejlesztők hozzáférhetnek több millió Gmail-felhasználó leveleihez – írja a The Wall Street Jorunal. A Google levelezőjének beállításai ugyanis lehetőséget biztosítanak a cégeknek és fejlesztőknek, hogy betekintést nyerjenek a gmailesek privát adataiba, amibe beletartozik az érintett

címe, a levél keletkezésének ideje, de maga az elküldött üzenet is.

Mindez persze csak úgy lehetséges, ha az említett cégek és fejlesztők alkalmazásai a felhasználó engedélyét kérik, ugyanakkor sok esetben az emberek számára egyáltalán nem világos, hogy nem gépeknek, hanem valódi személyeknek adnak engedélyt arra, hogy betekintést nyerjenek a levelezésükbe.

A The Verge kérdésére a Google elmondta, hogy a keresőóriás csak megbízható külső alkalmazásfejlesztőknek biztosít ilyen lehetőséget, olyan cégeknek, akiket előtte maguk ellenőriznek, és a vállalatnál rengeteg ilyen kérvényt el is utasítanak, bár arra már nem tértek ki, hogy pontosan mennyit.

Ennek ellenére rengeteg különböző szolgáltatás (és ezáltal cég) fér hozzá a Gmail adataihoz (a Salesforce és a Microsoft Office a példa kedvéért), és ha felhasználóként bárki találkozott a lenti képen látható „beleegyezési nyilatkozattal”, az könnyen azt jelentheti, hogy az illető engedélyt adott az adott alkalmazást készítő cégnek, hogy elolvassa a leveleket. A The Wall Street Journal ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy mindez nemcsak a Gmail, de több más levelezőszolgáltatás esetében is így lehet.

Így adunk hozzáférést a leveleinkhez – Forrás: Google

Az üzleti lap által közölt felfedezés nagyban hasonlít a Cambridge Analytica és a Facebook idén kirobbant botrányára, hiszen abban az esetben is az történt, hogy a közösségi oldal éveken keresztül biztosított a fejlesztőknek hozzáférést a felhasználók adataihoz, amit a Cambridge Analytica teljesen jogtalanul arra használt, hogy befolyásolják a legutóbbi amerikai elnökválasztást.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Habár egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a Gmail adataihoz hozzáférő külső fejlesztők visszaéltek volna az ilyen formán elérhető információkkal, de már eleve a tudat is elég ijesztő, hogy egy ilyen cégnél bárki hozzáférhet a felhasználók levelezéséhez, és ez a gyakorlat

a privátszféra durva megsértésnek tűnik.

Ennek tudatában érdemes kétszer is átgondolni, hogy a jövőben milyen appoknak adunk hozzáférést a Gmail fiókunkhoz, és ha nem lennénk biztosak abban, hogy a múltban milyen appoknak és szolgáltatásoknak biztosítottunk jogosultságot, ide kattintva könnyedén ellenőrizhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik