Tech

Létrejött az első magyarországi, valós 5G kapcsolat

A tavaly, laboratóriumi körülmények között előállított, 22 Gbps sebességet elérő 5G kapcsolat után ezúttal valós körülmények között mutatta be a Magyar Telekom a budapesti székházában. A 3,7 GHz-es spektrumban működő teszthálózat szabványosítás előtti 5G rendszerrel valósult meg, és a Huawei Technologies kereskedelmi bevezetésre kész 5G hálózati eszközeit használta.

A merőben új hálózati koncepciót jelentő 5G a vezetékes és a mobil kommunikáció előnyeit egyesíti. Késleltetés nélküli, villámgyors és folyamatosan rendelkezésre álló kapcsolatról van szó, amely robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni, képes biztonságosan információval ellátni a földön, vízen és levegőben közlekedő járműveket, prediktíven felkészíteni magát egy-egy nagyobb terhelésre, vagy autonóm módon kijavítani a saját hibáit.

Bár a jelenlegi hálózatoknál lényegesen gyorsabb is lesz majd, az 5G lehetőségei nemcsak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is.

A mostani bemutatóval a vezető magyar távközlési vállalat anyacége, a Deutsche Telekom nyomdokaiba lépett: utóbbi Európában elsőként hozott létre valós 5G-s kapcsolatot Berlinben 2017 októberében, amely a 3,7 GHz-es spektrumban akár 2 Gbps sebességgel és mindössze 3 ms késleltetéssel működött. Idén májusban pedig Európában az első 5G NR NSA szabványnak megfelelő hálózati tesztet mutatta be a Deutsche Telekom kereskedelmi hálózaton.

A helyszínen több esettanulmányt is bemutattak. Szemléltették, hogyan lehet az 5G lehetőségeit kihasználva valós idejű távdiagnózist végezni, játszani a kiterjesztett valóságban, vagy drónnal menteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik