Mobil

Budapesten teszteli a Facebook új netes technológiáját

A Facebook már régóta dolgozik azon, hogy minél több embert csatlakoztasson fel az internetre, mindezt persze részint önös érdekből, hiszen így növekszik a felhasználói bázisuk is.

A közösségi oldal a Mobil Világkogresszuson jelentette be, hogy Budapesten kezdi meg egy új, szupergyors vezeték nélküli technológia kísérleti tesztjét a Magyar Telekommal karöltve. A két éve elindított, illetve az Egyesült Államokban és Németországban validált Terragraph egy új, a 60GHz-es ingyenes spektrumot használó, milliméter hullámú hálózatra épülő technológia, amellyel az optikai hozzáféréssel összemérhető, akár másodpercenként 1 gigabites sebességet is elérhetnek a felhasználók.

Kifejezetten arra optimalizálták, hogy a sűrűn lakott városi területeken nagysebességű internetkapcsolatot biztosítson.

A vélhetően Budapesten és vonzáskörzetében még idén végzendő kísérletek során arra keresik a választ, hogy a hálózat milyen mértékben tudja a helyi közösségek igényeit kiszolgálni. A teszt során valós ügyfelekkel, valós adatforgalommal körülbelül 100-300 háztartást szórnak meg az újfajta nettel több hónapon keresztül, kisebb megszakításokkal. Ehhez legfeljebb száz kisméretű dobozt, azaz antennát szerel fel a Telekom a köztéri lámpákra, oszlopokra, kresztáblákra, épületekre és kültéri padokra.

Az esetleges interferencia elkerülése miatt az vizsgálják (számítógépes látási technológiával és hálózati optimalizációs modellekkel) hogy ezek közül mely utcai elemek lesznek a legalkalmasabbak a hálózat telepítésére.

Ilyen fehér antennákat szerelnek majd fel Forrás Facebook

A Facebook segít a szolgálatóknak megtalálni azt is, hol van szükség leginkább internetkapcsolatra, hol vannak még vakfoltok, kevésbé lefedett területek. Ehhez gépi tanulásos rendszerrel népsűrűsségi térképet készítenek műholdfelvételek és közösségi oldalról származó anoním adatok alapján, amely segít beazonosítani az ember alkotta objektumokat.

Ezt követően adatelemzéssel alakítják ki a hálózatot, hogy az a lehető legtöbb felhasználót szolgálja ki a lehető leggazdaságosabban.

A Facebook gépi látásos technológiájával készült térkép Forrás: Facebook

A Terragraph az ígéretek szerint azért jó, mert növeli a sebességet és a lefedettséget, miközben nem igényel költséges beruházást, mégis jó alapot ad például az 5G mobilhálózat elterjedéséhez. A technológiára épülő Telekom Virtual Fiber szolgáltatás várhatóan 2020-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A Telekom mellett a Telenor Kuala Lumpurban fog ugyanilyen kísérleteket végezni.

Kiemelt fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik