Tech
Investigation exploration education concept. Closeup funny woman face, girl holding on eye magnifying glass loupe

Elkészült a világ legkisebb számítógépe

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 25. 12:10

A világ legkisebb számítógépét készítették el a Michigani Egyetem kutatói, a 0,3 milliméteres eszköz eltörpül még egy rizsszem mellett is.
Korábban a témában:

Az egyetem szakemberei által korábban kifejlesztett mikroszámítógép 2x2x4 milliméteres volt, és memóriájában megmaradt minden adat még akkor is, ha kikapcsolták vagy lemerült. Az új mikroszámítógép, a Michigan Micro Mote azonban az IBM kutatói által márciusban bemutatott darabhoz hasonlóan elveszíti a rajta tárolt adatokat, ha kikapcsolják.

„Nem vagyunk biztosak abban, hogy szabad-e ezeket számítógépnek nevezni. Vélemény dolga, hogy ezeknek az eszközöknek megvannak-e a működéshez szükséges minimum funkciói” – mondta David Blaauw, az egyetem professzora, aki az új rendszer fejlesztését vezette.

Forrás: University of Michigan

A RAM-memórián és napelem-rendszerén kívül az új számítógépes eszköznek vannak processzorai és vezeték nélküli adatátviteli rendszere. Mivel túl kicsi ahhoz, hogy hagyományos rádióantennával bírjon, az adatátvitelt a fény segítségével valósítja meg. Egy alapállomás biztosítja a fényt az áramkörök működéséhez és a programozáshoz valamint ez fogadja az adatokat is.

Új utakat kellett kigondolnunk az áramkör kialakításához, amely nem csupán alacsony energiájú, hanem a fényt is tolerálja. Ez azt jelentette, hogy ki kellett cserélni a diódákat, amelyek kicsiny napelemként működnek, fix áramsűrítőkre.

– magyarázta Blaauw.

Kihívást jelentett a szakemberek számára az is, hogy nagy pontosságot érjenek el, miközben a gép processzora alacsony disszipációs. Ezért a szakemberek az új eszközt egy precíziós hőmérsékletérzékelőként alkották meg, amely a hőmérsékletet időintervallumokká alakítja. A fejlesztés eredményeként a számítógép a hőmérséklet-különbségeket 0,1 Celsius-fok pontossággal képes meghatározni.

A DAGANATOK KUTATÁSÁBAN SEGÍT

Az új rendszer nagyon rugalmas, számos célra felhasználható, köztük az onkológiában, a daganatok hőmérsékletével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Korábbi kutatások szerint a daganatsejtek magasabb hőmérsékleten szaporodnak, mint a hagyományosak, de ezek az adatok nem elég megalapozottak. A rák gyógyításának megállapításában a hőmérséklet segítséget nyújthat.

Mivel a hőérzékelő nagyon kicsi és a biokompatibilis, beültethetjük egy egérbe és daganatsejteket növeszthetünk körülötte. Ezt a hőérzékelőt felhasználhatjuk arra, hogy megvizsgáljuk a daganatok és a normális szövetek hőmérséklet-különbségeit, illetve arra, hogy megtudjuk, a hőmérséklet megváltoztatását felhasználhatjuk-e a terápia sikerre vitelében”

– mutatott rá Blaauw.

A tanulmányt az integrált áramkörökről és technológiájukról Honoluluban rendezett szimpóziumon mutatták be a múlt héten.

(MTI)

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Egy sószemnél is kisebb a világ legapróbb számítógépe
Nagyítóval kell keresni az IBM nemrég bemutatott technológiáját.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.