Mobil

Egy sószemnél is kisebb a világ legapróbb számítógépe

Úgy tűnik, a jövő már itt van, és mikroszkóppal kell néznünk, hogy lássuk.

Elrajtolt az IBM éves Think nevű eseménye, ahol a cég legmeghatározóbb új fejlesztéseit mutatja meg. Az első napon rögtön bejelentették a világ legkisebb számítógépét, ami kisebb, mint egy só szem – egészen pontosan 1 x 1 milliméternyi.

Persze sokat ne várjunk az apróságtól, leginkább egy kilencvenes évekbeli x86-os chip erejét tudhatja magáénak – de azért már magában hatalmas eredmény ennyi számítási erőt egy akkora darabkába zsúfolni, amit kb. mikroszkóppal lehet jobban szemügyre venni.

A minigép előállítási költsége kevesebb, mint tíz cent, és több százezer tranzisztor van benne a cég szerint. Ez teszi lehetővé, hogy az adatokkal kapcsolatos felügyeletet, elemezéseket, műveleteket végre tudja hajtani a kis lapka, amin egyszerre kapott helyet a processzor, a memória, egy LED-kommunikációs egység,

De milyen feladatokra képes? A cég állítása szerint felhasználható blockchain appokhoz, szállítmányok követésére és hitelesítésére, emellett egyszerűbb mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokat is képes megoldani. Az IBM szerint ez még csak a kezdet, az apró hardverek a jövőben egyre több hétköznapi tárgyban és eszközben lesznek megtalálhatók.

A végleges változat megjelenési dátumát nem jelentették be, egyelőre az első prototípust tesztelik.

Forrás: IBM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik