Tech

Elon Musk megint kihúzta a gyufát

Dúlnak-fúlnak Kaliforniában a tűzoltószervezetek Elon Musk lángszórója miatt, amiket mostanában kezdtek kiszállítani a vásárlóknak, akik még az év elején rendelték meg őket a The Boring Company nevű cégtől. A szárazságáról és gyakori, durva tűzeseteiről ismert államban komoly veszélyt jelenthetnek az eszközök, főleg akkor, ha gyerekek kezeibe kerülnek, figyelmeztették a lakosságot a hatóságok.

Musk anno gyorsan túladott mind a húszezer legyártott lángszóróján, amikből a hétvégén már ki is szállították az első ezer darabot. Azonban lehetséges, hogy most nyáron fogunk a legtöbbet hallani róluk. Orange County tűzoltókapitánya, Tony Bommarito szerint ugyanis ebben a különösen száraz időszakban

bárki játszadozni kezd a lángszórókkal, az egyenes út a katasztrófához.”

Bommarito nem a levegőbe beszél: legénységével már három erdőtüzet oltott el az utóbbi hetekben. Tavaly óta pedig főleg nem csoda, hogy idegeskednek a kaliforniai tűzoltók, az akkori erdőtűzszezon alatt ugyanis több mint 9000 tűzeset történt, összesen 43 emberéletet követelve, és 5590 négyzetkilométert égettek fel. Az államban 2018-ban eddig összesen 1860 tűzesetet vettek nyilvántartásba.

Íme Elon Musk lángszórója – Forrás: The Boring Company

Nem tudni pontosan, Musk mennyit adott el a Boring Company nevű cége által gyártott lángszórókból Kaliforniában, és a termék hiába fogyott már el hivatalosan, a Craigslisten és az eBayen még meg lehet vásárolni borsos áron az eredetileg szerény 500 dolláros (kb 136 ezer forint) készüléket. A cégvezér a hétvégén Twitteren figyelmeztetett a lángszórók rendeltetésszerű használatára, és jó szándékát azzal is kifejezte, hogy tízezer dollárt adományozott a Kaliforniai Futótűz-segélyalapnak. A tűzoltók ennek ellenére aggódnak, hogy a termékek, főleg gyerekek kezében komoly veszélyt jelenthetnek.

Nem is ez az első eset ráadásul, hogy különböző hatóságok berágtak Musk lángszórós húzása miatt. A szintén kaliforniai törvényhozó, Miguel Santiago nemrég törvénytervezettel próbálta betiltatni az eszközt, amit alig egy hete kaszáltak el, így jelenleg teljesen legális a lángszórók használata az államban. Santiagónak egyébként nemrég a saját háza is leégett egy tűzvészben.

Musk a lángszóró piacra dobásakor nagyon ügyesen kerülgette ki azokat az akadályokat, amikből jogi konfliktusai lehettek volna. Egyrészt az eszközt az utolsó pillanatban „Not-a-Flamethrower”-nek (Nem-egy-Lángszóró) nevezte el, mivel több szállítással foglalkozó cég is jelezte, hogy nem hajlandóak hivatalosan lángszórónak nevezett termékeket szállítani.

Ezen felül azt is sikerült elérnie, hogy fegyver helyett háztartási eszközként kategorizálják a játékszerét:

az ugyanis pont olyan méretű láng kilövellésére képes, ami a legtöbb állam törvényei szerint még belefér ez utóbbi kategóriába, egyedül Marylandben illegális a birtoklása. Kaliforniában jelenleg csak akkor kellene egy könnyen beszerezhető írásos engedély, ha a lángszóró által kilövellt láng tíz láb hossz felett van. Musk lángszórója, ami kétlábnyi (kb 61 cm) hatótávval bír, így minden további nélkül adható-vehető.

4 nap alatt 2,6 milliárdot hozott a világ leghülyébb ötlete
Ki gondolta volna, hogy a világnak ennyi lángszóróra van szüksége?

A milliárdos így bőven tudott kaszálni a húszezer eladott lángszórón, amikhez ráadásul 250 dolláros használati útmutatót is árult. Úgy tűnik, a jövőben sem áll el az efféle veszélyesnek tűnő, teljesen idióta nyerészkedéstől: jelenleg épp egy fagyasztósugarat tervezget, ami jövő télre kerülhet piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik