Tech
SAN JOSE, CA - JUNE 04: Apple CEO Tim Cook speaks during the 2018 Apple Worldwide Developer Conference (WWDC) at the San Jose Convention Center on June 4, 2018 in San Jose, California. The WWDC runs through June 8.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Öt dolog az iOS 12-ben, amit másolt az Apple

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 08. 16:19

Korábban a témában:

Nagyon sokan várják izgatottan az Apple éves eseményeit, hogy láthassák a cég legújabb fejlesztéseit. A szoftverfejlesztőknek viszont sokszor újabb rágódást jelent, hogy vajon mit fognak leklónozni a cupertinóiak?

A gyakorlatnak saját elnevezése is van, „sherlockingnak” hívják. Azért ez, mert 2002-ben az Apple bemutatta a Sherlock nevű keresőeszközét, ami számos olyan funkciót tartalmazott, amiket korábban a rivális Watson hozott. A „sherlockolás” rengeteg féle formában létezik, és nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy káros dolog-e, azon meg nem is kell meglepődni, hogy a nagy techcégek egymástól másolják az ötleteiket, ha valamelyikre nagyobb felhasználói igény mutatkozik.

SAN JOSE, CA - JUNE 04: Apple CEO Tim Cook speaks during the 2018 Apple Worldwide Developer Conference (WWDC) at the San Jose Convention Center on June 4, 2018 in San Jose, California. The WWDC runs through June 8.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Bemutatkozott az iOS 12, régi iPhone-okra is jön
A WWDC-n mutatták be az új mobilszoftvert.

A cupertinóiak idei WWDC konferenciáján bemutatkozott a legújabb iOS mobilszoftver is, aminek főbb újításairól itt írtunk korábban. Ha néhány ötlet ismerősen hangzik, az nem véletlen, volt bőven inspiráció más forrásokból.

MEMOJI

Az Apple új Memoji nevű funkciójával a felhasználó egy rajzfilmszerű avatárt mintázhat magáról, ami hívások és csevegés közben jelenik meg. Ez egy logikus lépés a tavaly bemutatott animojik után, de egyben felzárkózás a digitális avatárokat kínáló olyan szolgáltatásokhoz, mint a Snapchat Bitmojija, vagy a Samsung kiterjesztett valóságot használó AR Emojija, vagy akár elég csak az olyan konzolok játékos avatárjait említeni, mint az Xbox, vagy a Nintendo Wii. Igaz a Bitmoji sokkal több lehetőséget ad a személyre szabottságra, mint a Memojik. Az Apple akkor hasíthat ki nagyobb szeletet ebből a szegmensből, ha az avatárok az iMessage-en kívül is elérhetők lesznek.

Forrás: AFP

SCREENTIME

A digitális függőségek kapcsán a techcégeket egyre jobban foglalkoztatja, hogy a felhasználók mennyi időt és hogyan töltenek a kijelző előtt, és hogy ennek maguk is korlátokat tudjanak szabni bizonyos eszközök segítségével. Az iOS 12-vel megérkezik a Screen Time nevű eszköz, ami arról ad információkat a felhasználónak, hogy mennyi időt tölt eszköze előtt ,és milyen appok emésztik fel az idejét. Az ötlet viszont egyáltalán nem új, több külsős fejlesztésű alkalmazás is létezik, 2014-ben például megjelent a Moment, ami pont ez nyújtja. Az Android P-ben pedig szintén lesz egy eszköz, amivel korlátozhatjuk az appokkal töltött időnket.

SIRI SHORTCUTOK

Technikailag nem is „sherlockolás” a dolog, mivel az Apple a tavaly felvásárolt Workflow funkcióit építette be a Siribe. A Workflow egy feladatautomatizáló eszköz volt iOS-re, ami lehetővé tette, hogy egyetlen gombnyomással parancsok lánca hajtódjon végre. Hasonlóan működik az IFTTT is, ami ugyanezt a funkcionalitást kínálja, csak webes alapú szolgáltatás. Az iOS 12-ben a rendszerbe a Siri Shortcutsszal kerül be ez az automatizációs módszer, amiben egyetlen hangparancsra vagy gombnyomásra hajt végre egymás után több feladatot az asszisztens.

MEASURE

Nem túlságosan meglepő, hogy a fizikai tárgyak méretének, távolságának mérésére alkalmas Measure is megérkezett az új iOS-be. Ezt a feladatot több app is el tudja végezni, most viszont rendszerszinten beépült az iOS-be, érthető módon kihasználva a kiterjesztett valóság adta lehetőségeket.

SAN JOSE, CA - JUNE 04: Apple's senior vice president of Software Engineering Craig Federighi speaks during the 2018 Apple Worldwide Developer Conference (WWDC) at the San Jose Convention Center on June 4, 2018 in San Jose, California. Apple CEO Tim Cook kicked off the WWDC that runs through June 8.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Forrás: AFP

APPLE PHOTOS

A Google Fotók egyik remek funkciója, hogy régi képeket is visszanézhetünk a gyűjteményünkben a Rediscover This Day funkcióval. Ahogy a webes TimeHop nevű eszköz, ez is azokat a képeket ássa elő, amiket a korábbi évek során azon a napon töltöttünk fel. És persze hasonló a célja a Facebook Ezen a napon funkciójának is. Az Apple az iOS 12 Photos appban szintén megjelenik majd a Memories szekció, ami ugyanerre lesz jó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Megint lezárták a körutat

A Margit híd felé mennek a tüntetők.

Élő videó: Megint lezárták a körutat