Tech

Öt dolog az iOS 12-ben, amit másolt az Apple

Nagyon sokan várják izgatottan az Apple éves eseményeit, hogy láthassák a cég legújabb fejlesztéseit. A szoftverfejlesztőknek viszont sokszor újabb rágódást jelent, hogy vajon mit fognak leklónozni a cupertinóiak?

A gyakorlatnak saját elnevezése is van, „sherlockingnak” hívják. Azért ez, mert 2002-ben az Apple bemutatta a Sherlock nevű keresőeszközét, ami számos olyan funkciót tartalmazott, amiket korábban a rivális Watson hozott. A „sherlockolás” rengeteg féle formában létezik, és nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy káros dolog-e, azon meg nem is kell meglepődni, hogy a nagy techcégek egymástól másolják az ötleteiket, ha valamelyikre nagyobb felhasználói igény mutatkozik.

Bemutatkozott az iOS 12, régi iPhone-okra is jön
A WWDC-n mutatták be az új mobilszoftvert.

A cupertinóiak idei WWDC konferenciáján bemutatkozott a legújabb iOS mobilszoftver is, aminek főbb újításairól itt írtunk korábban. Ha néhány ötlet ismerősen hangzik, az nem véletlen, volt bőven inspiráció más forrásokból.

MEMOJI

Az Apple új Memoji nevű funkciójával a felhasználó egy rajzfilmszerű avatárt mintázhat magáról, ami hívások és csevegés közben jelenik meg. Ez egy logikus lépés a tavaly bemutatott animojik után, de egyben felzárkózás a digitális avatárokat kínáló olyan szolgáltatásokhoz, mint a Snapchat Bitmojija, vagy a Samsung kiterjesztett valóságot használó AR Emojija, vagy akár elég csak az olyan konzolok játékos avatárjait említeni, mint az Xbox, vagy a Nintendo Wii. Igaz a Bitmoji sokkal több lehetőséget ad a személyre szabottságra, mint a Memojik. Az Apple akkor hasíthat ki nagyobb szeletet ebből a szegmensből, ha az avatárok az iMessage-en kívül is elérhetők lesznek.

Forrás: AFP

SCREENTIME

A digitális függőségek kapcsán a techcégeket egyre jobban foglalkoztatja, hogy a felhasználók mennyi időt és hogyan töltenek a kijelző előtt, és hogy ennek maguk is korlátokat tudjanak szabni bizonyos eszközök segítségével. Az iOS 12-vel megérkezik a Screen Time nevű eszköz, ami arról ad információkat a felhasználónak, hogy mennyi időt tölt eszköze előtt ,és milyen appok emésztik fel az idejét. Az ötlet viszont egyáltalán nem új, több külsős fejlesztésű alkalmazás is létezik, 2014-ben például megjelent a Moment, ami pont ez nyújtja. Az Android P-ben pedig szintén lesz egy eszköz, amivel korlátozhatjuk az appokkal töltött időnket.

SIRI SHORTCUTOK

Technikailag nem is „sherlockolás” a dolog, mivel az Apple a tavaly felvásárolt Workflow funkcióit építette be a Siribe. A Workflow egy feladatautomatizáló eszköz volt iOS-re, ami lehetővé tette, hogy egyetlen gombnyomással parancsok lánca hajtódjon végre. Hasonlóan működik az IFTTT is, ami ugyanezt a funkcionalitást kínálja, csak webes alapú szolgáltatás. Az iOS 12-ben a rendszerbe a Siri Shortcutsszal kerül be ez az automatizációs módszer, amiben egyetlen hangparancsra vagy gombnyomásra hajt végre egymás után több feladatot az asszisztens.

MEASURE

Nem túlságosan meglepő, hogy a fizikai tárgyak méretének, távolságának mérésére alkalmas Measure is megérkezett az új iOS-be. Ezt a feladatot több app is el tudja végezni, most viszont rendszerszinten beépült az iOS-be, érthető módon kihasználva a kiterjesztett valóság adta lehetőségeket.

Forrás: AFP

APPLE PHOTOS

A Google Fotók egyik remek funkciója, hogy régi képeket is visszanézhetünk a gyűjteményünkben a Rediscover This Day funkcióval. Ahogy a webes TimeHop nevű eszköz, ez is azokat a képeket ássa elő, amiket a korábbi évek során azon a napon töltöttünk fel. És persze hasonló a célja a Facebook Ezen a napon funkciójának is. Az Apple az iOS 12 Photos appban szintén megjelenik majd a Memories szekció, ami ugyanerre lesz jó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik