Tech

Napi Doodle: futárként szolgált a világháborúban a híres indián maratonista

A Google Doodle ma minden idők egyik legnagyobb maratonistáját, a kanadai Tom Longboatot ünnepli. Az onondaga őslakos Longboat 1887. június 4-én született az ontariói Hat Nemzet Rezervátum területén. A későbbi maratonista egy másik őslakos hosszútávfutó, Bill Davis hatására kezdett el sportolni tizenéves korában.

Longboat 1905-ben amatőr futóként kezdett versenyezni, 1907-ben pedig ő lett az első őslakos, aki megnyerte a Boston Marathont. Két évvel később már profiként futott, és az első olyan atléták egyikévé vált, aki a keményebb és könnyedebb edzésnapok, illetve a pihenőnapok cserélgetésével tartotta formában magát. Bár napjainkban a módszert rengetegen alkalmazzák, a korabeli médiumok és edzők kételkedve álltak Longboat technikájához.

Tom Longboat – Forrás: Google

Profi karrierje során Longboat az első világháborúban futárként is szolgált. Veszélyes franciaországi tartózkodása alatt tévesen kétszer is halottnak nyilvánították. A háború után Longboat visszavonult, és a Hat Nemzet Rezervátumban élte le élete hátralévő részét.

A Google Doodle mai emblémája Kanadában és az Egyesült Államokban jelenik meg a Google keresőjének főoldalán, de a Google Doodle oldalán mindenki megcsodálhatja.

A mai doodle Észak-Amerikában látható a Google főoldalán – Forrás: Google

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik