Tech

Napi Doodle: Na, hol van ma gyereknap?

Magyarországon ugyan mindig május utolsó vasárnapja a gyereknap, de akár csak az anyák napja, a világ más részein ez az „ünnep” is máskorra esik. Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Szerbiában, Bulgáriában, Vietnamban, a Fülöp-szigeteken, Ecuadorban és még Nicaraguában is június 1-én van, és ezt ünnepli ma különleges emblémával a Google Doodle.

Forrás: Google

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A nemzetközi gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered, és ezen a napon különösen a volt szocialista országokban vált népszerűvé – érdekes, hogy nálunk ennek ellenére pont nem. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap (Universal Children’s Day) intézménye.

A különleges logo a fentebb sorolt országokban jelenik meg a Google keresőjének főoldalán, de a Google Doodle oldalán bárki megcsodálhatja, illetve érdemes tudni, hogy múlt vasárnap Magyarországon is megjelent, szóval a keresőóriás idén már másodszor használta ugyanazt az emblémát.

Erre ünneplik ma a világon a gyereknapot – Forrás: Google

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik