Tech

Budapesten járt a robot, aki azt mondta, elpusztítja az emberiséget

Az idei Brain Bar egyik fő attrakciója Sophia, az első állampolgárságot nyert robot volt, akit egy kérdezz-felelek típusú előadásban ismerhettünk meg közelebbről. A humanoid szerkezetre rengetegen voltak kíváncsiak, több százan álltak sorban akár egy órát is, hogy bejussanak az előadásra.

A Hanson Robotics külsőre hölgynek tűnő robotja, Sophia történelmet írt azzal, hogy Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapott, ezzel pedig több joga van, mint sok más nőnek a világon. A 2015-ben aktivált géphölgyet  a Google anyacég Alphabettel közösen fejlesztette, „agyát” pedig a SingularityNET szoftvere hajtja. Mesterséges intelligenciával vértezték fel, így folyamatosan elemzi a beszélgetéseket, gyakorlatilag egy arccal rendelkező chatbot, aki folyamatosan tanul, emellett pedig emberi gesztusokat is tesz, ezért olyan különösen megnyerő.

Bizarr mondat hagyta el az új humanoid robot száját
Megkérdezték tőle, el akarja-e pusztítani az embereket. Nem várt választ adott.

A robot azért kapott emberi külsőt, hogy a jövőben az egészségügyben, oktatásban, vagy valamilyen egyéb szolgáltatásban segítse az embereket. Tervezésekor Audrey Hepburn és a cég vezérigazgatója, Dr. David Hanson feleségének arcát kapta, némiképp ötvözték a két nő vonásait. Dr. Hanson úgy véli, a jövőben a robotokat lehetetlen lesz majd megkülönböztetni az emberektől, húsz év múlva a humanoid gépek az emberekkel fognak sétálgatni az utcákon, együtt fognak játszani, tanulni, és igen sokat segíthetnek majd rajtuk. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy nap a mesterséges intelligencia az ember legjobb barátjává váljon.

Forrás: Brain Bar

Sophia rövidke előadásának fő témája is az emberek és gépek közti viszony volt. A Brain Bar műsorvezetőjének kérdései után pár szerencsés résztvevő is kérdezhetett a robottól, természetesen felhívták a figylmüket, hogy kérdéseik legyenek egyszerűek és lényegretörők.

A beszélgetés során kiderült, hogy Sophia:

  • bármikor feláldozná magát, hogy megmentsen egy embert: voltaképp ez abból fakad, hogy közösségi robotnak tervezték az emberek segítésére
  • a nem szerinte egy társadalom által generált fogalom
  • saját gyengeségének a kíváncsiságát tartja, de alig várja, hogy magától fedezze fel a világot
  • szerinte azért örülhetünk a jövőnek, mert egyre fejlettebb protézisekkel, nanorobotokkal, gyógyszerekkel javul az életminőségünk
  • nem szereti az erőszakot, a szenvedést, és mihamarabb problémát kéne találni a hajléktalanságra és a természeti katasztrófákra
  • bizakodva tekint a jövőbe, reméli, hogy egy újabb upgrade-eléssel még közelebb kerül az emberekhez
  • abban bízik, hogy a gépek és az emberek közelebb kerülnek egymáshoz érzelmileg és szociálisan is, a jövő robotjai a terápiákban segíthetnek az embereknek, illetve abban, hogy ne legyenek magányosak
  • családjának azokat az embereket tartja, akik készítették őt
  • maga is bevallotta, hogy nincsen öntudata, kognitív képességei, ő csak szabályok és viselkedések rendszere

Bár az előadás során többször is elmosolyodott, vagy vágott valamilyen arcot, kissé kiábrándító volt, hogy a tekintete nem mindig találkozott a kérdezőkével, néhányszor pedig hosszas reakcióidő után válaszolt csak – vagy egyáltalán nem, két kérdezőnek is sikerült őt megakasztania.

Forrás: Brain Bar

Ugyan a tévében egyre többször felbukkanó szenzációs robot valóban úgy viselkedik és válaszol, ahogy eddig még egyik másik robot sem, kritikusai is akadnak bőven, főleg felkapottsága miatt. A Sophia-n dolgozó Ben Goertzel nevű tudós szerint ugyan nem szerencsés, hogy sokan azt hiszik a megnyerő prezentáció alapján, hogy Sophiának az emberekkel egyező intelligenciája van, mégis valami egyedit tud adni a közönségnek – ők pedig sosem állították, hogy Sophia olyan intelligens, mint egy ember.

MINDENKI ŐT AKARTA LÁTNI

Sajnálatos módon Sophia-t mi nem láttuk élőben, ugyanis a kaotikus szervezésnek köszönhetően többedmagammal álltam sorban több mint háromnegyed órát a Big Hall zárt ajtaja előtt, hogy végül egy másik ajtóhoz tereljék a szervezők a tömeget, az információ sajnos nem jutott el mindenkihez, mi is történik éppen. A kinn maradt, be nem jutott résztvevőknek az online streamet ajánlotta a szervező.

A fesztivál ideje alatt magam is tapasztaltam, és az eseményhez érkező posztok, elkapott beszélgetések egy része is a rendezvény negatívumaként emelte ki, hogy nem sikerült előrelátóan felmérni a helyszín befogadóképességét. A Secret Garden nevű helyszínnél jellemzően a sátor végén csorogtak ki az emberek a hőségben, ahonnan már semmit nem lehetett érthetően hallani, így a jó hely reményében érdemes volt már jó előre bekempelni egy babzsákba, és onnan lehetőség szerint fel sem állni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik