Tech

Egy dohánycég nem árulna több cigit, hogy a bagósoknak jobb legyen

Füstmentes kutatásairól beszélt a Philip Morris a Brain Baron, ahol arra a kérdésre is kitértek, elképzelhető-e a jövő dohányzás nélkül. A dohányipari óriás úgy tűnik, a Szilícium-völgy felé kacsintgat, innoválni kíván.

Dohányosként természetesen már magam is gondolkodtam azon, hogy nem-e kéne letenni a bűzrudat, de mindig arra jutottam, hogy én egyszerűen csak szeretek cigarettázni. Helyette más alternatívákkal próbálkoztam, például elektromos cigivel, ami többé-kevésbé egy ideig bevált, de a dohány az mégis csak dohány. Nem egyszer gondolkodtam azon is, hogy ha már mindenféle szuperszámítógépeket és robotokat készítünk, mikor jön már végre a nem káros cigaretta.

Erre a Philip Morris International adott választ a Brain Bar pénteki napján, ahol egy kiállítást is megnézhettem a cég jelenleg folyó füstmentes kutatásairól és egy olyan termékpalettáról, ami kifejezetten a dohányzóknak szánt, cigihelyettesítő eszközöket tartalmaz. Mindegyik próbálja valamilyen módon csökkenteni, vagy teljesen kiküszöbölni a káros anyagokat, méghozzá a cigarettafüst kiiktatásával.

A cigarettafüstben pedig bődületes, hogy mennyi minden van. Hatezernél is több kémiai anyag található benne, ennek egy százalékáról kijelenthető, hogy közvetlenül okozója lehet a dohányzáshoz kapcsolódó betegségeknek. Hallani is borzasztó volt, amikor Gizelle Baker, a PMI tudományos program igazgatója szépen sorolta, miket viszek be a tüdőmbe minden egyes nap: arzént, hidrogén-cianidot, szén-monoxidot, benzolt, nitrozamint, ezen káros anyagok nagy része pedig az égésből származik.

Gizelle Baker, PMI tudományos program igazgatója. Forrás: PMI

Persze ezen tények sorolása általában nem sok dohányost renget meg, különben már leszoktunk volna, csak azt tudjuk, hogy nagyon károsak. Azzal viszont szerintem minden társam egyetért, hogy ha lenne olyan cigi, ami kevésbé veszélyes, azt szívnánk.

A Philip Morris legígéretesebnek tűnő egyik ilyen fejlesztése az IQOS nevű kütyü, amit már ötmillióan használnak a világon, és a techrajongókat azzal foghatja meg elsőre, hogy az Apple dizájner Jony Ive tervezte a megjelenését. Az eszközt magát nem láthattuk, csak a fejlesztésekről szólt a sajtótájékoztató, de már jó ideje lehet róla olvasni külföldi portálokon.

Működésének lényege, hogy nem égeti a dohányt, hanem csak bizonyos fokig pörköli. A kiberpipához nem hagyományos cigit kell használni, hanem a cég által gyártott speciális kis egységeket, cigirudakat, amiket HeatSticksek neveztek el. Egy rúd kb. 12 szippantásnyit bír.

Forrás: Philip Morris

Az IQOS épp annyira hevíti fel a kis rudakat, hogy nikotinos gőzt megkapja a bagós, de anélkül, hogy égetné a dohányt. Pontos számokkal élve: a cigiben lévő dohány 600 fokon ég, ekkor jönnek be a képbe a káros anyagok. A kütyü viszont 350 fokig enged hevíteni, ebből még nem keletkezik tűz, hamu, ráadásul a dohány igazi íze is jobban kijön, így valóban dohány ízű gőzt szívhat be a dohányos, méghozzá úgy, hogy a káros anyagok mennyisége jelentősen csökken.

Senkitől nem várjuk el, hogy feltételek nélkül elfogadja azt, amit a füstmentes alternatívákról állítunk, hanem tudományos eredményeken alapuló konstruktív párbeszédet szeretnénk kezdeményezni annak érdekében, hogy azok a felnőttek, akik a dohányzás folytatása mellett döntenek, ténylegesen élni tudjanak a döntés szabadságával  ”

– hangsúlyozta Gizelle Baker.

Annak bizonyítása érdekében, hogy a füstmentes termékeire való átállás valóban csökkentse a betegségek kialakulásának kockázatát, a PMI Science szigorú értékelési programnak veti alá termékeit. A vállalat kötelességet vállal eredményeinek közzétételére és független felülvizsgálatra ösztönözi a tudományos közösséget.

A DOHÁNYIPARI CÉGEK IS GONDOLKODNAK A JÖVŐN

A dohányzás visszaszorításáért tett komoly erőfeszítések ellenére ma több mint egymilliárd ember dohányzik, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzései szerint középtávon, 2025-ig ez a szám nagyjából változatlan marad.

„És milyen lenne a világ cigaretta nélkül?” – tette fel a kérdést Marc Firestone, a PMI külkapcsolati és jogi elnöke a BrainBar fesztiválon a füstmentes jövő című előadásában. Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy

a dohányzás káros, és a leszokásnál nincs jobb alternatíva.

Azok a felnőtt dohányzók azonban, akik a dohányzás  kevésbé káros formáit keresik, megérdemlik, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak az elérhető lehetőségekről.

„A felnőtt dohányzóknak joguk van egy olyan szabályozási környezethez, amely a dohányzás lehetséges alternatíváinak teljes spektrumát figyelembe veszi. A mi részünkről mindent megteszünk annak érdekében, hogy valósággá válhasson a füstmentes jövő olyan innovációknak köszönhetően, amelyek amellett, hogy kiállják a tudomány próbáját, a fogyasztói igényeket is kielégítik” – hangsúlyozta Firestone.

Forrás: PMI

A színpadon három fő mítosszal kapcsolatban fejtette ki véleményét, főbb gondolatai:

  • Az innováció nem csak a startupoktól jön, egy multinacionális dohánycég is képes rá, ha elég erőforrást áldoz kutatásra és fejlesztésre
  • Sosem lesz olyan, hogy senki sem akar dohányozni, Magyarországon 2,5 millió dohányos van
  • A nagy dohánycégeknek is felelőssége a tudomány, hogy edukáljanak, és a kutatások fényében változtassanak üzleti modelljükön

A cég rövid távú célja az, hogy 2025-ig három dohányzó fogyasztójából legalább egy, összesen 40 millió férfi és nő váltson át hagyományos cigarettáról füstmentes termékekre, hosszú távon pedig szeretne teljesen felhagyni a cigaretta értékesítésével.

A szakember hangsúlyozta, hogy ehhez a kormányok és az egészségügyi szakértők támogatására is szüksége van.

A találmány egyébként már több éves, eddig több piacon is (pl. Olaszországban, Japánban) tesztelték, 2016-ban pedig az amerikai FDA, azaz a Food and Drug Association (Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) elé vitte a terméket engedélyeztetésre. Mi is érdeklődtünk az iránt, hogy Magyarországon mikor foghatunk kézbe ilyen eszközt, de erre nem tudtak pontos választ adni, annyi biztos, hogy a jogi szabályozás még nincs meg hozzá, és ez az egyik fő akadálya a dolognak.

Forrás: Philip Morris

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik