Tech

Az adattudósok menthetik meg a Földet

Az energetikai ipar sokak számára első hallásra nem tűnik túl izgalmas témának, ám más a helyzet, ha arra gondolunk, hogy mekkora fasírtban lennénk, ha egyszer csak nem lenne mondjuk áram.

Ez a szektor is rengeteget profitálhat a technológiai fejlesztésekből, az energiaszakmába is beszivárogtak már olyan kifejezések, mint a big data, vagy a mesterséges intelligencia. Dr. Juan Bernabé-Moreno, az E.ON mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértője, az Advanced Analytics és Data Lab egység vezetője a Brain Baron beszélt arról, hogyan lehet ezen technológiák segítségével egy élhetőbb jövőt megvalósítanunk.

Egészen pontosan az a cél, hogy közelebb kerülhessünk a szénmentes energiaiparhoz.

Úgy fogalmazott, hogy a big datára hosszú évek óta az életünket forradalmasító nagy durranásként tekintünk: a vállalatok hatalmas összegeket fordítanak adatgyűjtésre és új technológiák fejlesztésére, amelyekkel a kinyert információkat elemezni tudják. A elmúlt néhány évben pedig a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia is meghatározó fogalmakká váltak az energetika területén is. A vállalatoknak fontos attitűdváltozásra van szüksége ahhoz, hogy megmutassák, az adat és a technológia nem ellenség, sőt, tudatosan felhasználva képes a felkészíteni a szolgáltatókat és az ügyfeleket a jövő kihívásaira.

A gyakorlatban az adat és a mesterséges intelligencia nemcsak arra ad választ, hogy mi lehet egy szélpark optimális elhelyezkedése, de azt is megmondja, mikor szükséges karbantartani a turbinákat, mikorra kell időzíteni a panelek cseréjét, mik a szerkezet ideális beállításai, azonosítani tudja a fejlesztendő pontokat, sőt, előrejelzéseket is ad, azonban a tiszta energia jövőjével kapcsolatban egyelőre számos nyitott kérdés foglalkoztatja a szakembereket”

– mondta a Németországban élő szakértő.

Szerinte még számos kérdésre kell megoldást találni, hogy felvegyünk a globális felmelegedés elleni harcot, az EON pedig ennek kulcsát a mesterséges intelligenciában látja.

Hisszük, hogy a ma szuperhősei az adattudósok, akik átformálhatják társadalmunkat, és segíthetnek elérni a 100%-ban szénmentes energiaipart”

– foglalta össze előadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik