Tech

Küldjük-e a nagypapát internetpénzt bányászni?

Jeffrey Tucker anarchokapitalista közgazdász szerint a bitcoin árfolyama idővel stabilizálódni fog a technológia terjedésével, és ez lehet az új világ igazán demokratikus pénze.

A Liberty.me alapítója, és egyben a blockchain technológia advokátora is előadott a budapesti Brain Baron a kriptovalutákról, amiket ő csak mágikus internetpénznek nevezett még akkoriban, amikor a bitcoin a penny töredékét érte.

A szakember közgazdásznak tanult, és elmondása szerint ő volt a kriptopénzek legnagyobb szkeptikusa, ezzel nyitotta meg beszédét. Ráadásul nem is értette meg eleinte azt a sok technikai blablát, ami a blockchainről szólt. Ellenséges hozzáállásának fő oka az volt, hogy a kriptovaluta működése alapjában más, mint amit a közgazdászok addig tudtak a kereskedelemről, és hogy a bitcoin majd egy évig úgy létezett a neten, hogy nulla volt az értéke.

Elutasító szemléletmódja három év után változott meg, amikor 2013-ban találkozott a blockchain híveivel, és egy barátjától kapott három bitcoint, amiből megvásárolta az előadásán viselt csokornyakkendőjét. Ekkor kezdett el benne tudatosulni, hogy az internetpénznek tényleg van értéke. Több évig tartott elfogadnia, hogy ez egy valóban értéket hordozó dolog, ahogy maga is fogalmazott: talán intellektuális arroganciából, de miután évekig barátkozott a gondolattal, teljesen megváltozott a szemléletmódja.

Ahogy kiemelte, az emberiség kommunikációs technológiákban folyamatosan fejlődött: a kőtábláktól eljutottunk az adatbázisokig, de a pénz alapjában nem változott. Igaz, hogy már több ezer valuta van forgalomban, de a pénz alapvető jellemzője, hogy értéket hordoz, és valaminek a cseréjét, termékét, szolgáltatását teszi lehetővé, ennek koncepciója már évezredek óta jelen van, még ha a kezdetekkor még csak kavicsokat is cserélgettek az emberek. A fizetési eszközöknek azért kellett fejlődniük, mert helyet foglaltak, húzták a zsebet, ezért idővel jöttek a bankok a könnyebb tranzakciók érdekében.

Forrás: Brain Bar

A kriptovalutákkal is ez a helyzet: értékük van az egységeknek, fizetési rendszer áll mögöttük, és szolgáltatások cseréjét teszik lehetővé. A fizetési rendszer és az eszköz ugyanaz – ettől úttörő a technológia, és ez adja a bitcoin valódi értékét is.

Lényeges különbség viszont, hogy nincs mögötte cenzúra és kormányzati felügyelet, a megbízható peer-to-peer rendszer miatt közvetlenül lehet utalni mindenféle banki szereplő közbenjárása nélkül. A világ lakosságának kétharmada nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz – egyszerűen mert nincs hozzáférési lehetőségük bankszámlához, vagy mert a bankok rekesztik ki őket. A bitcoin viszont a világon mindenhol használható, ahol van internet, ezért igazán demokratikus pénz.

Mint minden pénzre igaz, úgy a bitcoinra is, hogy az árfolyama folyamatosan változik. Főleg ennek kapcsán hallják a laikusok is, hogy mekkora vagyonra tesznek így egyesek szert, akik évek óta fektetnek be bitcoinba. Tucker szerint az árfolyam viszont idővel stabilizálódni fog a technológia terjedésével, és ahogy fogalmaz: a bitcoin az új világ kapuja, ezért érdemes mindenkinek megismerkednie vele.

Bod Péter Ákos: Van egy technológia, amely felforgathatja a bankrendszert
A volt jegybankár szerint a blockchain technológia forradalmi, ugyanakkor a jegybankokat nem lehet kiiktatni a pénzügyi rendszerből. Szerinte elkerülhetetlen a kriptovaluták szabályozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik