Tech

Inkognitóban sem olyan biztonságos pornót nézni, mint hinné

Minden bizonnyal többen is használják a Ctrl+Shift+N billentyűkombinációt a Google Chrome böngészőn belül arra, hogy inkognitómódra váltsanak, és ez által privát módon böngészhessenek, mondjuk felnőtt oldalakon. Privát módban nem kerülnek lementésre a böngészési előzmények, a sütik és a webhelyadatok, az űrlapokon megadott adatok, ám hiba lenne azt hinni, hogy teljesen nyomtalanul garázdálkodhatunk, és az ablak bezárásával az aktivitásunk elveszik az internet éterében.

Ahogy a Chrome ablaka is tájékoztat róla, a mód fő előnye, hogy az eszközt használó többi személy nem láthatja a tevékenységünket. És itt a kulcsszó: azok nem látják, akik használják még az eszközt.

A Google hozzáteszi: előfordulhat, hogy tevékenységeinket továbbra is láthatják a felkeresett weboldalak (beleértve a webhelyen használt hirdetéseket és forrásokat is), a hálózatot működtető munkahely és iskola, illetve az internetszolgáltató.

Forrás: 24. hu

Leginkább ahhoz lehetne hasonlítani a helyzetet, mint amikor a telefonunkon gyári visszaállítást hajtunk végre, és bár a kimenő híváslistánkban nem látni, hogy kikkel beszélgettünk, a másik fél híváslistájában attól még ott van feketén fehéren a nyoma – pusztán a saját eszközünkről töröltük az információt.

Különösen érdemes figyelni arra, hogy privát módban megfeledkezhetünk arról, hogy bejelentkeztünk a Google-fiókunkba. Ez esetben az inkognitóban történő böngészésünk is szépen naplózásra kerül a Google – My Activity (Saját tevékenységek) fül alatt, ahol a korábban történt keresések és a megtekintett oldalak listája látható.

Ha még eszünkbe is jut kijelentkezni a fiókból, érdemes csinálni egy cache-ürítést is (CTRL+Shift+Del), de aki biztosra menne, használjon VPN-t, azaz virtuális magánhálózatot is, ez esetben úgy tűnik, hogy a forgalmunk máshonnan származik.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik